Рубрики

Архів

У фокусі якість грубого корму

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Виробники не можуть впливати на закупівельну ціну молока, але контролювати його собівартість їм під силу. Навіть найкращі підприємства України мають резерви для зниження собівартості. Один із них — грубий корм. Попри те, що цей вид корму є одним з найдешевших джерел поживних речовин для корів, йому все ще не приділяють достатньої уваги. Підвищення якості грубого корму має величезний вплив на кінцевий баланс, і особливо це відчутно під час економічної скрути.

Спільні інтереси об’єднують

Ольга Зарицька

Із попереднього матеріалу ми чимало дізналися про голштинів. А цілеспрямована племінна робота в США та Канаді зробила голштинську породу північноамериканської селекції відомою в усьому світі. Значну роль у цьому відіграли голштинські асоціації. Їхній досвід нині ретельно вивчають в Україні, адже сьогодні на порядку денному — організація ефективної роботи національної голштинської асоціації.

Заготівля грубих кормів: підсумки 2014-го

Сергій Филь, керівник департаменту технології виробництва молока КЦ АВМ

З року в рік у господарствах Асоціації виробників молока (АВМ) підвищується якість заготовлених грубих кормів. Це результат спільних зусиль фахівців господарств та консультаційного центру, вивчення найкращого досвіду, а також власних проб і помилок. Саме час проаналізувати, який грубий корм заготували для корів у 2014-му році.

Молоко і прибутки

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Трансформаційні процеси в молочному скотарстві, які в європейських країнах тривали 30–50 років, Україна пройшла за десять. Прагнучи виробити якнайбільше молока, не слід забувати, що молочний бізнес — це перш за все бізнес, а не гонитва за рекордними надоями.

Більше сиру з молока

Ольга Зарицька

Не дивно, що Голландія — найбільший експортер сиру в світі. Щороку країна виробляє 650 млн. кг цього продукту, двома третинами якого смакують в інших країнах. Це результат не одного десятка років досліджень і селекційної роботи. Про те, як з молока виробити більше сиру, розповів на цьогорішньому Голландському дні молока фахівець із Нідерландів, консультант компанії CRV Гервін Керкдайк.

Голландці беруться за справу, або молочний бізнес в Україні по-голландськи

Ольга Зарицька

Незважаючи на важкі часи, які переживає українська молочна галузь, вона залишається перспективною і привабливою для іноземців, особливо європейців. Великі можливості для розбудови молочного бізнесу в Україні запримітили і голландські фермери: тут є можливість із розмахом втілювати свої знання в улюблену справу. Прикладом цього стала агрофірма «Розволожжя», що на Київщині, зокрема її молочнотоварна ферма.

Трактат про молочне скотарство. Породи

Юрій Сівов, керівник департаменту розвитку консультаційного центру АВМ

Продовження, початок у журналі «Молоко і ферма» №№ 2 (21) і 3 (22).

У зоологічному плані велика рогата худоба належить до підродини биків (Bovinae ), порожнисторогих. Крім звичайної рогатої худоби, до цієї підродини входять також буйволи, яки, лобасті бики і зубри. Всі вони є самостійними зоологічними родами. Перші три з них існують як у дикому, так і в одомашненому стані, зубри й бізони — тільки в дикому. Всі роди великої рогатої худоби походять від одного спільного предка роду Leptobos, який був поширений на півдні Азії та Європи приблизно півтора мільйона років тому. Від нього, під впливом різних чинників пристосувальної еволюції, виникли нові форми тварин, в тім числі й згадані вище роди підродини биків.

Солома як елемент незалежності

За матеріалами ТОВ «КЛААС Україна»

Нові технології в сільському господарстві, які в першу чергу спрямовані на збільшення продуктивності в рослинництві, ведуть до зростання попиту і цін на добрива та енергоресурси. За таких умов дедалі більше аграрних підприємств, орієнтованих на ефективність власної роботи, змушені раціональніше використовувати наявні ресурси. Значна частка цих ресурсів лежить у прямому розумінні просто під ногами — це пожнивні рештки та солома.

Час управляти персоналом: власникам та менеджерам на замітку

Думки власника та менеджера ферми кожного дня зайняті вирішенням низки завдань: здоров’я і комфорт корів, ветеринарні потреби, достатня кількість корму, обладнання, посівна, збирання врожаю тощо. У переліку повинно бути ще одне завдання: управління персоналом. Зазвичай серед перших йому місця немає. Добре, якщо воно взагалі потрапляє в той перелік. Виступ представника дорадчої служби Університету штату Мічиган (США) Філа Дарста змусив українських менеджерів ферм по-новому глянути на управління працівниками. Ми вирішили повернутися до результатів дослідження американських колег, щоб іще раз звернути увагу на проблеми, з якими ви можете зіткнутись або вже зіткнулись. Це надзвичайно важливо: вдосконалення управлінської стратегії підвищить продуктивність не тільки найманих працівників, а й господарства. В результаті ваша ферма стане бажаним місцем роботи для багатьох людей.

Секрети довголіття корів

Ольга Зарицька

Рентабельність і прибутковість виробництва молока тісно пов’язані з інтенсивним використанням корів. Чи асоціюється в нашій уяві інтенсивність із тривалістю? Напевне, що ні, але намагатися здолати прірву, що утворилась між цими двома поняттями, варто. Адже 70-80% вибракувань тварин передчасні й завдають чималих збитків. Продуктивне довголіття наших годувальниць залежить від багатьох факторів, тому односторонній підхід до проблеми не принесе результату. До речі, її вирішення не завжди потребує кардинальних змін у господарстві чи значних інвестицій. Дотримання простих постулатів, пов’язаних з умовами утримання і здоров’ям тварин, може цілком позитивно впливати на тривалість продуктивного використання молочних корів. На міжнародній конференції, яка відбулась у травні цього року в Санкт-Петербурзі, європейським поглядом на проблему поділилась директор департаменту досліджень у молочному виробництві компанії «ДеЛаваль» Шарлотта Халлен-Сандгрен.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»