Рубрики

Архів

Автоматизація в тренді

Населення планети з року в рік зростає, а водночас із цим і потреба в харчових продуктах. Тому й молочне виробництво не стоїть на місці — галузь постійно розвивається. Звісно, працювати треба ефективно, щоб мати прибуток. Якщо проаналізуємо основні етапи еволюції ефективності, то, напевне, одним із перших можна назвати механізацію. Тоді машини замінили трудомісткі процеси на виробництві. Наступним кроком стала автоматизація: розумні агрегати почали виконувати певні операції замість людини. Нині настав новий етап: автоматизовані системи не просто виконують запрограмовані функції, вони підказують людині, що й коли потрібно зробити.

Валерій Самофал: «Ми прагнемо створити чесні й прозорі правила гри на українському ветеринарному ринку»

Розмову вела Ольга Зарицька

Запитайте в першого стрічного, чи вірить він у чесний та порядний бізнес. У відповідь, скоріш за все, почуєте: «Ні!» Не тому, що надійних компаній на ринку немає, а тому, що охочих заробити швидко й у будь-який спосіб чимало. Найважче у такій ситуації новачкам, хоч би які благородні наміри вони мали. І гаслами та високими словами тут не обійдешся. Потрібні переконливі факти та задоволені клієнти. Про становлення, розвиток і успіхи ще зовсім молодої компанії «ДК ВЕТ» розповідає читачам журналу «Молоко і ферма» її директор Валерій Самофал. 

Ціна питання

Степан Лихошерст, ветеринарний лікар, консультант КЦ АВМ із питань селекції та вирощування молодняка

Розведення худоби — відносно просте завдання. А найскладніше в тому, щоб воно залишалось простим.

Том Ласатер

Головною метою селекційно-племінної роботи на молочній фермі є збільшення виробництва молока й розвиток таких ознак, завдяки яким корови служитимуть довше й даватимуть більше молока. Звісно, чим більше ознак ми намагатимемось удосконалити, тим меншого генетичного прогресу зможемо досягти. Саме тому, в унісон із цитатою відомого американського селекціонера, більшість виробників молока обмежуються такими критеріями:

Точне тваринництво на українських молочних фермах

Альона Антонова

Керувати молочною фермою, як і будь-яким виробництвом, — завдання непросте. Воно потребує постійного ретельного обліку та планування роботи, які забирають багато часу. Для оптимізації управлінських процесів на молочних фермах розроблено чимало сучасних інструментів, зокрема автоматизованих програм. Вони інтегруються з обладнанням і покликані зробити роботу фермера максимально простою та ефективною.

Кадри для молочного тваринництва

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Не секрет, що про ситуацію з підготовкою кадрів для тваринництва найкраще знає той, хто щодня спілкується як із викладачами й студентами наших аграрних університетів, так і з виробничниками. Якщо перечитати кілька інтерв’ю, взятих спеціально для журналу «Молоко і ферма», можна сформувати хай і не зовсім повне, але все ж таки досить ясне уявлення про те, як молочна галузь забезпечена спеціалістами з сучасним рівнем підготовки. 

Еміль ван Хаарен. Будуємо козину ферму і перспективний бізнес

З року в рік у світі зростає споживання молочних продуктів, виготовлених із козиного молока. Традиційно їх використовують для людей похилого віку, хворих, немовлят і дітей, які мають алергію на коров’яче молоко. До того ж, козине молоко поживніше, ніж коров’яче. Про те, як зробити корисні продукти доступнішими для українців та яких правил слід дотримуватися тим, хто розвиває цей бізнес, ми запитали в Еміля ван Хаарена, всесвітньо відомого експерта з козівництва та вівчарства. У його послужному списку ціла низка успішних проектів у різних куточках світу. Наймасштабніший, із них він реалізував у Саудівській Аравії — там є ферма на 15 тис. кіз. 

Не все продається

Розмову вела Наталка Пахайчук

Степан Івахів — співзасновник фінансово-промислової групи «Континіум», яка є провідним гравцем на молокопереробному ринку України. В «Континіумі» Степан Петрович відповідав за молочний напрямок, а нині відійшов від управління бізнесом, бо став народним депутатом України. У парламенті Івахів — заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин. Свій досвід роботи в молочному бізнесі використовує в законотворчій діяльності. Про молочний напрямок у діяльності найбільшої компанії Західної України, роботу в Раді та бачення розвитку молочної галузі держави Степан Івахів розповів у інтерв’ю для журналу «Молоко і ферма».

«Золота молодь»

Михайло Білокінь, головний ветеринарний лікар АВМ

«Успішне відтворення — це коли фермер вагається, яку корову вибракувати, щоб на її місце поставити первістку, яка щойно отелилась».

Данський підручник «Основи молочного скотарства»

На українських фермах доволі часто можна спостерігати недозаповнені худобою виробничі потужності та малочисельні технологічні групи. Через відсутність якісного поголів’я для ремонту в стадах занадто довго утримують низькопродуктивних корів. Племінні господарства України не можуть задовольнити потреби в нетелях усіх бажаючих вітчизняних виробників молока. Тому фермери шукають цінний товар за кордоном: у Європі, США і навіть Австралії. Закордонний молодняк недешевий, щонайменше 2-3 тис. доларів за голову, та й придбати його інколи доволі проблематично. Нетелі в Україні на вагу золота. Це вічна проблема, і цілком логічним є запитання: де їх узяти? 

Як корова Ласка вийшла на ринок

Торік у ПОСП ім. Шевченка, що в селі Угринів Горохівського району Волинської області, відкрили власне переробне підприємство, яке замкнуло цикл виробництва молока від лану до столу. Нині продукція під торговою маркою «УгринівМолоко» поступово займає свою нішу на місцевому ринку.

Менеджмент годівлі

Сергій Филь, керівник департаменту зоотехнії консультаційного центру АВМ

Стара, як світ, істина: молоко в корови на язиці. Звісно, щоб тварина була високопродуктивною, її потрібно вчасно і якісно нагодувати. Втім, як з’ясувалося, покласти корм до годівниці недостатньо — потрібно налагодити механізм годівлі. А він настільки чутливий, що навіть дрібний недогляд може призвести до збою всієї системи.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»