Рубрики

Архів

Кістоз яєчників корів

Під кістами яєчників розуміють патологічні порожнини, що утворюються в яєчнику з ановуляторних граафових міхурців або жовтих тіл у результаті накопичення в них рідини.

Білкова годівля: золота середина

Від вмісту протеїну в раціоні корів залежить споживання сухої речовини, надої і склад молока, а також кількість азоту, яка потрапить у довкілля з сечею та гноєм. Кількість протеїну має безпосередній вплив на витрати на годівлю і, відповідно, на собівартість виробництва молока. Від забезпеченості корови протеїном залежить ефективність відтворення. Про стратегії білкової годівлі молочної худоби, щоб уникнути надлишку та нестачі цієї поживної речовини, на Х Міжнародному молочному конгресі розповів експерт з Італії Стефано Вандоні.

Досвід заготівлі грубих кормів у ТОВ «Вітчизна»

Заготовити в Україні грубий корм, що відповідає найвищим світовим показникам якості, — можливо. Це довело ТОВ «Вітчизна», що в Сумській області. За результатами конкурсу на кращий люцерновий силос 2016 року, «Вітчизна» здобула перше місце. Практичним досвідом заготівлі силосу на Х Міжнародному молочному конгресі поділився заступник директора господарства з тваринництва Федір Рошка.

Маркування кореня хвоста як метод виявлення корів в охоті

Ефективне відтворення стада на сучасних промислових комплексах неможливе без якісної програми виявлення корів в охоті. Оскільки візуальне визначення має певну складність, спеціалісти практикують кілька інших методів. Як це відбувається на найбільшій молочній фермі України (загальне поголів’я — 7,5 тисячі, з них 3,7 тис. корів), і зокрема про метод маркування кореня хвоста, на Х Міжнародному молочному конгресі розповів заступник директора з тваринництва ТОВ «Українська молочна компанія» Сергій Головаш.

Автоматизоване випоювання телят: вітчизняний досвід

У попередніх номерах журналу ми розповідали про різні аспекти автоматизованого випоювання телят. Зокрема описували закордонний досвід. Хоча використання автоматичних годівниць — рідкісна практика на вітчизняних молочних фермах, є кілька господарств, де телят випоюють автомати. Серед них ПСП «Родіна», що на Харківщині. Тут їх застосовують більше року і мають хороші результати.

Метаболічне програмування телят з використанням автоматичних годівниць

Хольгер Крузе, Holm&Laue GmbH, Німеччина

Годівля телят є однією з ключових складових у технології їх вирощування та потребує значної уваги. Впродовж тривалого часу наголос робився на мінімізації витрат через зменшення порцій молока, щоб пришвидшити перехід тварин на сухі та концентровані корми. Сьогодні ми добре знаємо, що основа майбутньої продуктивності тварини закладається саме в ранньому віці, і хороша годівля є запорукою отримання максимального результату від генетичного потенціалу тварини.

Генетичний потенціал силосних гібридів: молоко й економіка

Сьогодні селекціонери можуть запропонувати виробникам молока широкий асортимент силосних гібридів. Про їхні технологічні та економічні переваги, особливості добору і те, як реалізувати високий генетичний потенціал, розповідає Бенуа Делорд, керівник проекту «Годівля тварин» компанії Limagrain.

Контроль зміщення сичуга в корів

Микола Таран, ветеринарний лікар ТОВ «Українська молочна компанія»

Більшість проблем зі здоров’ям та пов’язані з ними ветеринарні витрати виникають протягом перших тридцяти днів лактації. Менеджмент та годівля в сухостійний період можуть впливати на виникнення захворювань під час отелення. Поряд з такими метаболічними розладами, як гіпокальцемія, ацидоз та кетоз, у корів може виникати зміщення сичуга. Останній хворобі нині дедалі більше уваги приділяють на вітчизняних молочних фермах, особливо великотоварних. Зміщення сичуга не варто недооцінювати, бо це одразу позначиться на рентабельності господарства. У ТОВ «Українська молочна компанія» (загальне поголів’я — 6,5 тисячі) ми навчились тримати проблему під контролем і хочемо поділитись власним досвідом, щоб і ви, читачі, були у всеозброєнні.

Сім критеріїв оцінки якості силосу

За інформацією компанії БІОМІН

Сьогодні ринок кормових добавок дуже диверсифікований і характеризується високим рівнем конкуренції. Іноді недостатньо просто пропонувати хорошу продукцію. Сільгоспвиробник сподівається одержати і додаткову цінність від співробітництва у вигляді послуг, консультацій та іншого, при цьому сам продукт стає всього лиш одним з інструментів загальної програми вирішення дуже комплексних проблем, що мають місце на виробництві.

Менеджмент маститу корів

Віталій Захарченко, консультант, кандидат ветеринарних наук, КЦ АВМ;

Аполлінарій Краєвський, професор, доктор ветеринарних наук, СНАУ

У попередній статті було висвітлено причини та сприятливі фактори поширення маститів у корів («Молоко і ферма», № 1, лютий 2016). Порушення ветеринарно-санітарних норм утримання і технології доїння лежать в основі виникнення маститів, а відсутність своєчасної діагностики, ізоляції хворих тварин і їх лікування призводить до поширення захворювання. Загальногосподарські заходи, спрямовані на зменшення частоти захворюваності корів маститом, повинні включати три основні стратегії:

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»