Рубрики

Архів

Молоко з кормів—2015: згодувати стільки ж — отримати більше

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Корова, що споживає 20 кг сухої речовини корму, може давати 24 кг молока за день, а може й 36 кг. Одні й ті ж 20 кг СР, але однакові вони лише на перший погляд. Ми вже чітко усвідомили у рослинництві, що добрива дуже різняться за вмістом діючої речовини і розчинністю. Те саме стосується кормів: молоко отримуємо не з кілограмів кормів, а з поживних речовин (протеїну й енергії) у них і перетравності. Чим відрізняються раціони з перетравністю 60% і 85%? Як, згодовуючи стільки ж корму, отримувати більше молока?

Комфортний мікроклімат для максимальної продуктивності

Валерій Тісейко, директор ТОВ «Агроклімат Україна»

Для будь-якого виробництва головним завданням є підвищення ефективності та продуктивності. Господарства, що доять 20 кг молока на добу на корову, прагнуть мати 24 кг, а ті, що вже досягли цієї межі, мріють про 30 кг. Одним із факторів, що впливає на продуктивність худоби, є мікроклімат.

Сіно для телят: за і проти

Ольга Зарицька

На чому базуються наші рішення щодо того, як годувати телят молочного періоду? Результати багаторічних досліджень свідчать про те, що крім молока їм слід давати концентрати з великим умістом поживних речовин. Вважають, що таке поєднання є найкращим для інтенсивного росту телят і хорошого розвитку рубця. Однак існують очевидні факти, які вказують на користь від згодовування грубого корму. Особливості розвитку та поведінки телят допоможуть у цьому переконатись.

Підстилка з піску: важливі деталі

Ольга Зарицька

Вибір підстилки для корів — одне з найважливіших рішень, бо воно повинне відображати стиль менеджменту та цілі господарства. Пісок вважають золотим стандартом: він підвищує комфорт корів, збільшує тривалість відпочинку, убезпечує від захворювань вимені та кінцівок. Проте поряд із перевагами існує чимало труднощів, пов’язаних з використанням цього матеріалу.

Автоматичне випоювання телят

Ольга Зарицька

Як і в інших господарствах, у ДП «ДГ імені Декабристів», що на Полтавщині, вирощуванню молодняка приділяють неабияку увагу. Ще донедавна переведення телят з індивідуальних будиночків у групи закінчувалося стресом для тварин та розчаруванням для директора і працівників. Нині ж проблему вирішено завдяки інновації з-за кордону.

Професіональна оцінка — ідеальний раціон

Сергій Свідерський, заступник комерційного директора компанії «Фенікс-Агро»

Сьогодні в інформаційному просторі є чимало новин про кормові інгредієнти: з чого їх виготовляють, яка поживність, властивості, результати випробувань тощо. Також можна знайти безліч порад, як їх краще використовувати. Але на практиці при введенні в раціон новаторських компонентів досить часто можна почути: «Корм не спрацьовує». А це означає, що господарство не досягає обіцяних постачальником результатів. Зрозуміймо, сама по собі купівля якісного корму не завжди дає бажаний результат, а інколи може навіть віддалити від нього. 

Чим чистіше, тим корисніше

Ольга Зарицька

Продовжуємо обговорювати тему продуктивного довголіття молочних корів. Одним із визначальних факторів впливу на здоров’я, продуктивність і, відповідно, тривалість використання тварин є якісний грубий корм. Хоч пора заготівлі силосу й сінажу вже позаду і маємо те, що маємо, але вже зараз потрібно аналізувати допущені помилки й прорахунки, щоб якнайкраще підготуватись до наступного сезону. Чистоті корму була присвячена доповідь фахівця з двадцятивосьмирічним досвідом консервування кормів, співробітника Шведського сільськогосподарського університету Томаса Паулі під час міжнародної науково-практичної конференції у Санкт-Петербурзі наприкінці травня, яку організувала компанія «ДеЛаваль».

Кульгавість і довголіття

Ольга Зарицька

Продовжуючи тему продуктивного довголіття молочних корів, цього разу зосередимось на поверхні підлоги в корівнику. Керівник дослідного відділу Сільськогосподарського університету Швеції (SLU) професор Крістер Бергстен радить, який матеріал краще обрати для нових ферм та як оптимізувати поверхню підлоги в реконструйованих приміщеннях. Про це він розповів під час міжнародної науково-практичної конференції в Санкт-Петербурзі у травні цього року, одним з організаторів якої стала компанія «ДеЛаваль».

Комфорт у стійлах і корівниках

Сергій Филь, керівник департаменту технології виробництва молока консультаційного центру АВМ

Комфорт корів відіграє важливу роль у забезпеченні здоров’я стада та отриманні високих надоїв. Умови, в яких корова перебуває, визначають її продуктивність і тривалість життя. Тому слід заздалегідь відвернути стресові фактори, які можуть бути спричинені помилками під час планування корівника, особливо місця відпочинку. Якщо ви збираєтесь будувати ще один корівник чи тільки розпочинаєте молочну справу, ця стаття стане у пригоді.

Що таке премікс і з чим його їдять

Карина Оліхвер, маркетинг-менеджер заводу з виробництва преміксів NOVACORE (ТОВ «Інбел»)

Найдорожча стаття витрат на молочній фермі — годівля. Щоб вона була ефективною, надзвичайно важливо збалансувати раціон за вмістом поживних речовин залежно від потреб худоби і досягти його найкращої перетравлюваності й засвоюваності. Одним з інструментів, що допомагає це зробити, є премікс. Що це за продукт, як його правильно підібрати і як від його використання отримати найбільшу користь, читайте у статті.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»