Рубрики

Архів

Якість грубого корму і собівартість молока

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Високі надої не завжди є показником ефективності й великих прибутків. В Україні середня собівартість літра молока становить 4,10-4,20 грн., а в деяких господарствах — 4,50. Проте є й такі, де вона дорівнює 3,5 гривні. При колишній закупівельній ціні у 5 гривень і вище на таку різницю можна було б заплющити очі. Нині ж літр молока купують по 3,80-4,20 гривні. Чому при схожих умовах утримання, однаковій кількості поголів’я, майже однакових надоях собівартість молока відрізняється в цілу гривню?

Приготування кукурудзяної пасти — альтернатива комбікормам і плющенню зерна

За матеріалами компанії «Прогресивні аграрні технології»

Під назвою «паста» зазвичай розуміють суміш із зернового борошна. Використання пресованої пасти набуло значного поширення, коли з’ясувалося, що при перемеленні зерна з качанів кукурудзи при нормальній вологості коефіцієнт калорійності отриманого корму на 10-15% більший, ніж комбікорму.

Сироватка в годівлі худоби

У консультаційний центр Асоціації виробників молока надійшов запит від фахівців ПАТ «Племзавод „Стєпной“» про використання сироватки в годівлі дійного стада. Консультанти у тісній співпраці зі своїми американськими колегами з Університету штату Вісконсін підготували відповідь на запит. З огляду на те, що кілька підприємств об’єднання мають власні потужності з переробки молока, отже, і його відходи — молочну сироватку, а загалом по Україні таких господарств є чимало, ми вирішили опублікувати інформацію в журналі «Молоко і ферма».

Заготівля високоякісних грубих кормів: важливі аспекти

За матеріалами ТОВ «КЛААС Україна»

Грубі корми повинні бути високоякісними, і це не ставить під сумнів жодне господарство. Втім, шляхи досягнення високої якості корму часто стають предметом дискусії між фахівцями різних виробничих напрямків та керівництвом господарства. На перший погляд, це цілком логічно, адже мотивація в агронома, інженера чи зооінженера суттєво відрізняється. Одного більше цікавить ціна, другого — вартість запчастин, а для третього пріоритетом є якнайбільша врожайність і кількість кормів у натуральному вираженні та ще й у перерахунку на гектар. Але що б не виросло на гектарі, молоко отримаємо тільки з того, що з’їсть корова.

Вірусна діарея великої рогатої худоби

За матеріалами компанії IntervetInternational B.V.

Вірусна діарея великої рогатої худоби — одна з найпоширеніших хвороб на молочнотоварних фермах світу. Не оминула вона й українські господарства. Захворювання на вірусну діарею веде до значних економічних збитків. Повністю позбутися проблеми неможливо, але існує ціла низка заходів, які допоможуть знизити захворюваність тварин і, водночас, заощадити кошти. Пропонуємо читачам системний підхід до вирішення проблеми — від аналізу причин виникнення цієї хвороби й до розробки програми протидії їй.

Системи охолодження повітря в корівниках

Володимир Томов, керівник ЗАТ «Елтрон», Болгарія

Системи для підтримання мікроклімату в корівниках є однією з найбільш економічно доцільних інвестицій. Обладнання для вентилювання й охолодження повітря дає змогу отримувати постійні надої молока не тільки влітку, а й восени, оскільки зменшення продуктивності тварин через спеку спостерігається впродовж тривалого періоду.

Роль підстилки в утриманні великої рогатої худоби

Марія Ярошко, магістр МВА

Багато молочних господарств України вже відмовилися від прив’язного утримання худоби або поступово переходять до вільного чи безприв’язного. Воно зустрічається переважно в двох видах: утримання в секціях на глибокій підстилці або в боксах. За таких умов тварини мають можливість вільно рухатися по приміщенню та на вигульних майданчиках. Це покращує їхнє здоров’я, а також дає можливість підвищити механізацію основних виробничих процесів у корівнику, як-то: доїння, прибирання, роздача кормів. Значно скорочуються енерговитрати і трудозатрати, та й тварини почуваються краще.

Яка різниця між силосним та зерновим гібридом?

Дмитро Ковальчук, продакт-спеціаліст компанії «КВС-Україна»

Вибираючи гібрид кукурудзи для вирощування, сучасні фермери все більше цікавляться їх призначенням — на зерно, силос чи і те й те. Як не припуститись помилки і правильно вибрати гібриди? Які їх особливості потрібно врахувати? Як наш вибір позначиться на рентабельності виробництва загалом? Спробуємо відповісти на ці питання.

Шредледж: із чим його їсти?

Ольга Зарицька

Сита корова щедра на молоко. Недарма раціон і збалансування його інгредієнтів завжди в центрі уваги молочарів. Чільне місце тут належить грубим кормам. Зокрема — кукурудзяному силосу. Досліджувати те, як подрібнення зерен кукурудзи впливає на поживність і перетравлюваність силосу, почали ще два десятиріччя тому. І нині ні в кого навіть сумнівів немає, що це потрібно робити. Впродовж останніх кількох років дослідники спостерігали за довжиною часток подрібненої вегетативної частини рослини. Так винайшли шредледж. Нині ним дедалі більше цікавляться спеціалісти з годівлі, виробники молока та сільськогосподарської техніки як у нас, так і за кордоном. Давайте й ми ознайомимося з новою технологією ближче.

Пивна дробина в раціоні худоби

Юрій Сівов, консультант КЦ АВМ

Відходи харчової промисловості використовують для годівлі худоби, щоб здешевити вартість раціонів, а також збільшити їх поживність. Деякі такі продукти є джерелом неперетравного в рубці протеїну. Інші можуть бути альтернативою грубим кормам і завдяки їх застосуванню можна збільшити в раціоні вміст клітковини. З огляду на унікальний поживний склад, відходи харчової промисловості, зокрема пивну дробину, широко використовують як інгредієнти для збалансованого раціону.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»