Рубрики

Архів

Як птахи впливають на виробництво молока

Птахи — важлива складова сільського господарства. Вони поїдають безліч комах-шкідників, борються з гризунами та навіть запилюють деякі квіти. Водночас вони завдають великої шкоди, поїдаючи урожай і корми, а також поширюючи хвороби серед домашньої худоби. Для фермерів ризики, пов'язані з певними популяціями птахів, часто переважують переваги. Особливо це актуально в молочній галузі.

Субклінічний метрит у корів

Запальні процеси в матці часто стають причиною анафродизії, порушення статевої циклічності, зменшення заплідненості, збільшення рівня ембріональної смертності та врешті-решт — неплідності й передчасного вибракування корів.

Субклінічний метрит характеризується запаленням слизової оболонки матки без видимих клінічних ознак.

Після отелення практично у всіх тварин у матці є мікроорганізми. Але впродовж післяродового періоду відбувається виділення лохій та поступове звільнення від них. Персистування мікроорганізмів у матці може призводити до прямого пошкодження слизової оболонки та опосередкованого впливу через виділення токсинів. Бактеріальні ендотоксини справляють множинний негативний вплив на відтворювальну функцію: можуть порушувати ріст і розвиток фолікулів, утворення жовтого тіла; зменшувати синтез статевих гормонів, простагландинів; призводити до зменшення синтезу лютеїнізуючого гормону і, як наслідок, до порушення або відсутності овуляції; спричиняти загибель ембріонів.

Перетравність крохмалю зерна злакових культур

Більшу частину енергії корови отримують із зерна злакових, в яких крохмаль є основним поживним компонентом. Крохмаль різних видів злаків розщеплюється в рубці корови з різною швидкістю. Який крохмаль перетравлюється в рубці швидше — пшениці, ячменю, вівса чи кукурудзи? Чи можна контролювати цей процес лужною обробкою зерна? Відповіді в досліді отримали чеські вчені.

Як збільшити молочну продуктивність на початку та у пік лактації

Пікове значення молочної продуктивності — це найвищий зафіксований надій під час контрольного доїння протягом перших 150 днів лактації. Історично склалося так, що виробники молока використовували піковий надій як показник успішності годівлі й управління коровами в період сухостою, під час отелення та в ранню лактацію.

UmanLabs презентувала інноваційний прилад для діагностики маститу

Під час виставки з тваринництва EuroTier, що відбулася в Ганновері 13–16 листопада ц. р., лабораторія якості молока Асоціації виробників молока UmanLabs представила обладнання для культивування, виявлення, візуального підтвердження і диференціації бактерій M-Lab.

КСК і якість молока

Кількість соматичних клітин — один з основних індикаторів якості молока, який сигналізує про інфекцію у вимені. В 95% неінфікованих тварин у стаді КСК окремої корови буде нижча за 100 тис./мл. Як на практиці досягти такого рівня і як від нього залежить прибутковість ферми, розповів експерт із молочного тваринництва GD Animal Health Ріан ван Егмонд під час Нідерландського дня молока, що відбувся 25 вересня у ТОВ «Кищенці» на Черкащині.

Відновлювана з гною підстилка: що? як? навіщо?

Гній — побічний продукт під час виробництві молока, і рано чи пізно кожна ферма стикається з проблемою його утилізації. Про світову практику й тенденції в методах обробки гною, а також доцільність та особливості використання його твердої фракції на підстилку розповідає Сергій ГРЯЗНОВ, директор із продажів у Північній, Центральній і Південній Америці та Центральній Азії групи компаній BAUER.

Чарівна пігулка для транзитних корів?

Годівля високопродуктивних корів, і особливо в перехідний період, усе ще залишається справжнім викликом для фермерів та нутриціоністів. Як зберегти високу молочну продуктивність, здоров’я, а також здатність корів до відтворення? Як із цим можуть допомогти кормові добавки? У кількох останніх номерах ми розповідали про результати досліджень використання захищеного холіну, які проводились північноамериканськими та європейськими університетами. Наразі черга за результатами практичного застосування кормової добавки. Досвідом ділиться Євген Зайцев, нутриціоніст СТОВ «Промінь», що в Арбузинському районі на Миколаївщині.

Буряковий жом у раціонах молочної худоби

У попередніх номерах журналу ми розповідали про кормову цінність консервованого віджатого бурякового жому та економічну доцільність його використання в годівлі ВРХ, виходячи з результатів досліджень і практики молочних ферм Німеччини. В Україні також є низка підприємств, які досить успішно використовують цей продукт у годівлі й готові поділитися досвідом.

Відтворення корів: український досвід

Не помічаючи того, ми звикли вважати іноземний досвід еталонним і брати його за приклад. Тим часом в Україні є низка молочнотоварних ферм, які досягли виробничих показників світового рівня, зокрема й у відтворенні. В них варто вчитися і переймати практику. В цій статті розповімо про два вітчизняних господарства, які використовують різні системи утримання та різні підходи до організації відтворення, але отримують однаково високі показники.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»