Рубрики

Архів

Сучасна корова і годівля

Голштини: тріумфальний злет і кризи

Корови, завезені в середині XIX століття до США з Голландії і згодом названі голштинами, показали феноменальну здатність до генетичної модифікації. В результаті зусиль селекціонерів голштинська порода стала провідною світовою молочною породою. Формування типу тривало десятки років. Сьогодні це красиві високі тварини з пропорційним тілом, і не тільки. Це ефективні «автомати», призначені для виробництва великої кількості молока.

Заготівля якісного силосу: складаємо пазл

Щоденна годівля корів протягом усього року значною мірою залежить від кількох днів, коли заготовлюється грубий корм. Чим він кращий, тим простіше балансувати раціони й забезпечувати стабільне виробництво молока. Заготівля кукурудзяного чи будь-якого іншого силосу — це ланцюжок однаково важливих технологічних прийомів.

Кормозаготівля: країни різні — проблеми однакові

Британський експерт із силосування Дейв Девіс вважається одним із найкращих фахівців у цій галузі. Понад тридцять років він досліджує всі аспекти силосування, зокрема різні кормові культури, силосні добавки, вплив силосу на ефективність роботи рубця та продуктивність корів. Дейв Девіс працює на теренах Великобританії та за її межами, нерідко відвідує українські ферми. Ми поцікавилися в експерта про тенденції кормозаготівлі в Британії, і не тільки.

20 кг сухої речовини — це 24 чи 35 кг молока?

Часто рішення проблеми зовсім близько, але ми його не помічаємо. Більше того, ми його навіть можемо знати, однак воно настільки очевидне, що не надаємо йому значення. Те ж саме стосується молочної продуктивності корів. Відповідь на питання «як збільшити надої?» залежить від розуміння простих речей, які ви знаєте, та про які варто ще раз нагадати.

Підстилка з гною

Молочний комплекс, що належить ТОВ «Кищенці» (с. Добра Маньківського р-ну Черкаської обл.), — один з найінтригуючіших об’єктів на молочній мапі України. Господарство вже багато років очолює голландець Кейс Хузінга. Для розвитку молочного напрямку наймає іноземців. Спочатку аграрії мало не з усієї країни приїздили в Добру дивитись, як у реконструйованих корівниках на похилій підлозі з глибокою підстилкою тримають корів і доять у власноруч спроектованій залі. Згодом цю ж само систему перенесли в новозбудоване приміщення, з’явилося нове доїльне обладнання, сучасний телятник (0–2 місяці), навіси для молодняка, силосні ями. Усе, що тут є, пройнято раціональністю і практичністю. В центрі уваги — комфорт і здоров’я тварин. Що далі?

Заготівля без помилок

Резерви для покращення якості кукурудзяного силосу завжди є. Головне, щоб керівник та працівники, залучені до заготівлі, знали, в якій площині вони можуть критися. Практичні поради, якими ми поділимося в цій статті, допоможуть проаналізувати свій і чужий досвід та помилки, щоб заготовити якісний грубий корм цього збирального сезону.

Аналіз корму: приховані можливості

У квітневому номері журналу «Молоко і ферма» (№ 2/2017) ми вже розповідали про інтерпретацію результатів аналізу грубих кормів і можливості використання такої інформації для ефективного менеджменту годівлі та заготівлі фуражу. Американським досвідом роботи поділився засновник і президент лабораторії Cumberland Valley Analytical Serviсes (CVAS) Ральф Вард під час Х Міжнародного молочного конгресу. Зокрема йшлося про вміст сухої речовини, НДК та її перетравність. Цього разу в центрі уваги ще один показник поживності, крохмаль, і те, як його можна використати для оцінки заготівлі кукурудзяного силосу.

Роботи-дояри: успішний «тест-драйв»

У грудні 2012 року на молочному комплексі ТДВ «Терезине», що у Вільній Тарасівці Київської області, запрацювали перші в Україні роботи-дояри. Тоді журналісти «Молока і ферми» разом з іншими їздили подивитися на диво-машини. З того часу минуло п’ять років, і ми знову побували в господарстві, щоб дізнатись, як на практиці показала себе система добровільного доїння корів.

Запліднювання проблемних корів

Інтенсивне використання молочних корів може негативно позначатися на їх відтворенні. У стаді з’являються тварини, яких доводиться повторно осіменяти протягом кількох статевих циклів. Такі корови вважаються проблемними і завдають молочнотоварним фермам значних збитків. Досвідом діагностування та лікування проблемних корів ділиться провідний ветеринарний лікар, викладач факультету ветеринарної медицини Університету штату Вашингтон (США) Рем Касіманікам.

Мікроклімат у корівниках і телятниках: комплексний підхід

Оптимальний мікроклімат у корівнику забезпечує здоров’я тварин, максимальну конверсію корму, а отже продуктивність. Екстремальні показники температури та вологості повітря негативно впливають як на тварин, так і на персонал і власне будівлю. Під час Х Міжнародного молочного конгресу фахівець із Німеччини Юрген Кьоніг поділився досвідом управління мікрокліматом у корівниках і телятниках з допомогою будівельних особливостей та різних систем вентиляції.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»