Рубрики

Архів

Роль захищених жирів у харчуванні дійного стада

Марія Ярошко, магістр МВА

Високопродуктивні корови дуже вибагливі до повноцінності годівлі, зокрема потребують вдосталь енергії. Найбільше вона їм потрібна наприкінці сухостійного періоду й упродовж першої третини лактації. Перші кілька місяців після отелення визначатимуть економічність усього виробництва. Забезпечення корів необхідною енергією за рахунок раціону дуже часто є недостатнім. І це позначається не тільки на молочній продуктивності, а й значно погіршує відтворення, що проявляється у нерегулярності статевих циклів, гіршій запліднюваності, триваліших сервіс-періодах тощо. Саме тому першочергове завдання — створити на підприємстві такі умови, щоб у цей час високопродуктивні тварини сповна реалізували свій генетичний потенціал і при цьому не втратили здоров’я.

Особливості молочного періоду

Сергій Филь, керівник департаменту зоотехнії КЦ АВМ

Чимало науковців неодноразово доводили: не тільки використання сперми найкращих бугаїв є передумовою успіху. Якщо тварин із найкращою генетикою вирощувати з порушенням технології, потенціал генотипу не реалізувати. Також практика свідчить, що дотримання всіх технологічних вимог навіть із невисокопорідною худобою все одно дає високі показники продуктивності. Нині вітчизняні тваринники широко практикують запліднювання корів спермою американських чи канадських плідників. Однак при цьому залишається «дрібниця»: навчитися вирощувати потенційно високопродуктивних тварин правильно.

Антикетозна програма

Олександр Овчаренко, керівник проекту ветеринарно-практичного консалтингу ,консультант із годівлі ТОВ «Домінанта Україна»

Кетоз молочних корів ― захворювання, що характеризується порушенням вуглеводно-жирового, білкового, енергетичного та мінерального обміну. Воно супроводжується накопиченням в організмі тварини кетонових тіл, дистрофічними змінами в печінці, серці, нирках, яєчниках, щитовидній та навколощитовидній залозах й гіпофізі надниркової системи, чим спричиняє великі збитки. Як вчасно діагностувати проблему та як діяти, щоби попередити хворобу чи полегшити перебіг захворювання? Про це читайте у статті.

Продукти переробки ріпаку в годівлі молочної худоби

Марія Ярошко, магістр МВА

Протеїнові компоненти раціону — найдорожчі, порівняно з усіма іншими. На закупівлю кормів, багатих на протеїн (таких як соєвий шріт чи кормові дріжджі), припадає левова частка витрат. Через це господарства зацікавлені замінити ці інгредієнти дешевшими, але такими, які негативно не позначаться на фізіології тварин. Виграшною альтернативою дорогим протеїновим компонентам раціону є продукти переробки ріпаку, зокрема макуха.

Просо та сорго в раціонах молочної худоби

Марія Ярошко

Продуктивність дійного стада залежить не тільки від достатньої кількості корму, а й від його якості, збалансованості та поживності. Спеціалісти рослинництва й тваринництва постійно шукають оптимальні рішення питання.

Порівняльний аналіз жирів, використовуваних у годівлі великої рогатої худоби

Андрій Лемешев, ТОВ ТД «Біос»

Сьогодні на ринку багато «захищених» жирів на основі пальмової олії. Але потрібно розрізняти їх між собою, тому що жири ці отримані на різних етапах розробки й розвитку «захищених» кормових добавок, різними способами і характеризуються різними ступенями користі та шкоди. 

Роль протеїну в раціоні молочної худоби

Марія Ярошко, магістр МВА, співробітник НімАЦ

В організмі тварини білки утворюються безперервно, бо вони необхідні для росту і розмноження, синтезу біологічно активних сполук, відновлення клітин, що відмирають, а також утворення продукції — молока чи м’яса. Поряд із цим постійно триває процес самовідновлення тканин, пов'язаний із заміною частини білків на нові. Білки синтезуються з амінокислот, які потрапляють до кровотоку як кінцеві продукти травлення, або утворюються в процесі обміну речовин. 

Заготівля силосу і сінажу: основні помилки та як їх уникнути

Дмитро Донченко, автор технологій, співзасновник компанії «Укрпролайф» 

Соковиті корми займають значну частку в структурі раціонів молочної худоби. Упродовж століття в ролі основних соковитих кормів для молочних корів незмінно використовують силос та сінаж. Їх поживна цінність і якість є вирішальними факторами продуктивності й здоров’я стада.

Хвороба Шмалленберга в цифрах і фактах

(За матеріалами зарубіжних джерел)

Владислав Ханєєв, кандидат ветеринарних наук

Історія й поширення 

Хворобу Шмалленберга, яка досі до кінця не вивчена й викликає чимало суперечок, уперше в Північній Європі описали влітку 2011 року. Тоді з’явилися повідомлення, що в німецьких дійних корів виникли ознаки лихоманки, анорексії, зменшувалася їх молочна продуктивність (до 50%), тварини худнули. Захворюваність стад була високою (20–70%) впродовж 2–3 тижнів,а хворі тварини за кілька днів одужували.

Кукурудзяний крохмаль, його види і значення для годівлі молочної худоби

Марія Ярошко, магістр МВА, співробітник НімАЦ

З усіх грубих кормів високоякісний кукурудзяний силос якнайкраще відповідає потребам жуйних тварин. Він характеризується високою концентрацією енергії та засвоюваністю, а також є добрим молокогінним кормом. Цінність кукурудзяного силосу залежить як від агротехніки вирощування кукурудзи, так і від технології заготівлі силосу, правильного вибору гібридів і часу збирання.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»