Рубрики

Архів

Літній табір для корів

Використання літніх таборів — давно відома, але добре забута практика утримання великої рогатої худоби. Втім, у Полтавській області є підприємство, яке успішно використовує цю систему. Вона допомагає зменшити витрати на утримання худоби, оздоровити її, відремонтувати приміщення та вирішити багато інших поточних питань.

Господарство «Маяк» розташоване в мальовничому куточку, який, здається, самою природою створений для того, щоб вирощувати худобу й виробляти молоко. Раніше, за радянських часів, кожне село мало свою ферму, але частина з них не пережила економічних експериментів часів незалежності. Господарство «Маяк» — приклад того, як удалий менеджмент, поєднання наявної виробничої бази та сучасних технологій дають чудовий результат.

Літні табори були в кожному радянському господарстві, яке виробляло молоко. Тодішні зоотехніки вирішували таким чином проблему кормів, зокрема нестачі білка. Тепер, коли тварин годують однотипною повнораціонною кормосумішшю впродовж року, багато господарств відмовилися від таборів. До того ж, вони ставили перед керівниками і власниками господарств проблему доїння. Дійниці й бідони її не вирішували. Окремі підприємці взагалі перейшли на безвигульне, прив’язне утримання корів. Директор господарства «Маяк» В’ячеслав Прийма із цим не погоджується. «Зараз, коли тварина використовується інтенсивніше, гостро постає питання здоров’я. Прив’язне утримання спричиняє застій худоби, призводить до фізіологічних змін в організмі. Тварина повинна рухатися», — пояснює використання системи літніх таборів у своєму господарстві директор.

«Упродовж шести місяців, поки ми тримаємо корів у літньому таборі, витрати на обслуговування й утримання тварин мінімальні. Корови постійно на свіжому повітрі й природній поверхні, це позитивно впливає на їхнє здоров’я. Також використання літніх відкритих майданчиків дозволяє вивільнити майже половину персоналу. Ми можемо раціональніше використати працівників ферми і залучити їх для ремонтних робіт. Часто люди просто беруть відпустку, щоб разом із дітьми оздоровитись чи владнати домашні справи», — приєднується до розмови керівник галузі тваринництва господарства Сергій Телюк.

Літнє оздоровлення

Усього господарство має три молочнотоварних ферми і тільки на одній із них тварин тримають на прив’язі. Саме для цих корів і організовують «літній відпочинок» на природі. Однак майданчики для оздоровлення є й на фермах, де корів утримують безприв’язним способом. Наприклад, на фермі «Годувальниця» є чотири загони, на 100 голів кожен. Туди корови можуть потрапити спеціальним скотопрогоном. Майданчики обладнано кормовими столами і поїлками. Усе це робиться виключно для того, щоб оздоровлювати корів. Від утримання на бетонній підлозі особливо страждають ратиці, тому перебування на природній поверхні дуже корисне. Крім того, свіже повітря й сонячне світло позитивно впливають на здоров’я і відтворення тварин. У корівниках же в цей час можна провести плановий ремонт.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 5 (12), жовтень 2012 рік.

 Ctrl
«До останнього патрона»
16.11.2012
Ctrl 
Горизонтальні й вертикальні кормозмішувачі. Яким віддати перевагу?
16.11.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»