Рубрики

Архів

«Золота молодь»

Михайло Білокінь, головний ветеринарний лікар АВМ

 «Успішне відтворення — це коли фермер вагається, яку корову вибракувати, щоб на її місце поставити первістку, яка щойно отелилась».

Данський підручник «Основи молочного скотарства»

На українських фермах доволі часто можна спостерігати недозаповнені худобою виробничі потужності та малочисельні технологічні групи. Через відсутність якісного поголів’я для ремонту в стадах занадто довго утримують низькопродуктивних корів. Племінні господарства України не можуть задовольнити потреби в нетелях усіх бажаючих вітчизняних виробників молока. Тому фермери шукають цінний товар за кордоном: у Європі, США і навіть Австралії. Закордонний молодняк недешевий, щонайменше 2-3 тис. доларів за голову, та й придбати його інколи доволі проблематично. Нетелі в Україні на вагу золота. Це вічна проблема, і цілком логічним є запитання: де їх узяти? 

Проблема криється в низькій культурі відтворення стада та низькому технічному й технологічному рівні його організації. Проблема браку нетелей тісно пов’язана з якістю робіт із відтворення. Як наслідок, фермер не має з чого вибирати і кого вибраковувати. Досить переконливо на цьому тлі виглядає ізраїльський досвід: тамтешній фермер не запліднюватиме первістку доти, доки вона не сягне піку лактації на 60-70-й день після отелення і не дасть понад 32 літра молока. При меншому надої корову не осіменятимуть. В Україні дотримуються іншої стратегії, запліднюючи всіх — і здорових, і нездорових. Так чинять, щоб не зменшувати поголів’я. Але ж і продуктивність при цьому не збільшується. Середньостатистична українська корова дає 4–4,5 тис. кг молока на рік, і це надзвичайно мало, порівняно з показниками ЄС, США, Ізраїлю.

Продуктивність проти відтворення

Проаналізуймо детальніше ситуацію з відтворенням, що склалася на українських фермах. Вона є типовою також для Росії, Білорусії й загалом пострадянського простору.

У середньому корова живе три лактації, тобто народжує 3 теляти. Частка теличок під час отелення 48%. Цей показник середній для більшості господарств. Лише там, де займаються біотехнологіями, частка теличок сягає 50%.

Більше інформації шукайте у журналі «Молоко і ферма» № 3 (16), червень 2013

 Ctrl
Кооперативи. Українська практика
18.07.2013
Ctrl 
Заготівля силосу і сінажу: основні помилки та як їх уникнути
18.07.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»