Рубрики

Архів

Секрети довголіття корів

Ольга Зарицька

Рентабельність і прибутковість виробництва молока тісно пов’язані з інтенсивним використанням корів. Чи асоціюється в нашій уяві інтенсивність із тривалістю? Напевне, що ні, але намагатися здолати прірву, що утворилась між цими двома поняттями, варто. Адже 70-80% вибракувань тварин передчасні й завдають чималих збитків. Продуктивне довголіття наших годувальниць залежить від багатьох факторів, тому односторонній підхід до проблеми не принесе результату. До речі, її вирішення не завжди потребує кардинальних змін у господарстві чи значних інвестицій. Дотримання простих постулатів, пов’язаних з умовами утримання і здоров’ям тварин, може цілком позитивно впливати на тривалість продуктивного використання молочних корів. На міжнародній конференції, яка відбулась у травні цього року в Санкт-Петербурзі, європейським поглядом на проблему поділилась директор департаменту досліджень у молочному виробництві компанії «ДеЛаваль» Шарлотта Халлен-Сандгрен.

Економічне підґрунтя

Який виробник не мріє здати корову на забій у запланований час, після того, як вона відслужила максимальну кількість лактацій, та ще й отримати додатковий прибуток від м’ясної туші? Проте у більшості випадків ідеал далекий від реальності. Світовий досвід показує, що в умовах інтенсивного виробництва молока продуктивний період корови в середньому триває 2,5 лактації, а то й менше. Щороку в стаді замінюють 35–40% корів. З них, як ми вже згадували, 70–80% тварин вибраковують через хвороби (в основному через мастити та проблеми з кінцівками). Вже під час першої лактації залишають стадо 15-30% корів через невиліковність, близько 25% гинуть або їх піддають евтаназії. Очевидно, що рентабельність господарства стрімко падає, але не забудьте до цього приплюсувати ще й величезні витрати на обслуговування хворих тварин і ветеринарні потреби.

На багатьох молочних фермах світу поширена практика ремонту стада власними нетелями. З одного боку, це добре, проте виробник часто не помічає, наскільки ціннішим і прибутковішим може стати утримання здорової високопродуктивної корови впродовж тривалішого періоду замість низькопродуктивної первістки, яка щойно стала «членом» дійного стада. Зазвичай для окупності затрат на купівлю чи вирощування власної нетелі потрібна щонайменше одна лактація. Досить часто виробники точно не знають, скільки коштує виростити теличку, і більшість із них вважають, що витрати незначні. Насправді ж витрати на ремонтний молодняк займають друге місце після витрат на годівлю молочної корови і можуть сягати 20% загальних витрат на фермі.

Додаткова здорова лактація корови збільшує прибуток, а продаж ремонтного молодняка сприяє підвищенню рентабельності всього виробництва. Тому інвестиції в ремонтний молодняк і довге продуктивне життя корів цілком економічно обґрунтовані. Підраховано: якщо збільшити середню тривалість продуктивного життя стада завдяки додатковій здоровій лактації, то прибуток збільшиться на 150 доларів на корову.

Більше читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (22), червень 2014.

 Ctrl
Час управляти персоналом: власникам та менеджерам на замітку
15.07.2014
Ctrl 
Експорт у Європу. Готовність підприємств і досвід сусідів
15.07.2014

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»