Рубрики

Архів

Комфортний мікроклімат для максимальної продуктивності

Валерій Тісейко, директор ТОВ «Агроклімат Україна»

Для будь-якого виробництва головним завданням є підвищення ефективності та продуктивності. Господарства, що доять 20 кг молока на добу на корову, прагнуть мати 24 кг, а ті, що вже досягли цієї межі, мріють про 30 кг. Одним із факторів, що впливає на продуктивність худоби, є мікроклімат.

Для недопущення теплового стресу у тварин в спекотний період, а також різких коливань температури й вологості протягом року використовуються системи для контролю мікроклімату в корівниках. Створюючи комфортні умови для тварин, ми уникаємо погіршення конверсії корму і, як наслідок, досягаємо стабільності в приростах, надоях, менше виникає проблем зі здоров’ям худоби та відтворенням.

Як працює система? Коли надмірно тепле повітря потрапляє в корівник, воно охолоджується і рівномірно розподіляється по всьому приміщенню. Охолоджене повітря опускається вниз, витісняючи тепле вгору. Вентилятори покращують рух повітря і виштовхують вуглекислий газ через коньок чи відчинені двері.

Для підтримання необхідного мікроклімату у приміщенні встановлюють контролер із датчиком температури й вологості, що працює автоматично. Коли показники перевищують граничні значення (наприклад, у травні температура піднімається вище 22 ºС, що саме по собі є верхньою межею комфорту для корів), вмикаються вентилятори. Вони, як ми вже згадували, покращують обмін повітря, рівномірно розподіляючи його по всьому приміщенню. Якщо при цьому температура не знижується (приблизно до 24 ºС), то вмикаються форсунки системи охолодження.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 3 (28), червень 2015.

 Ctrl
Молоко з кормів—2015: згодувати стільки ж — отримати більше
21.07.2015
Ctrl 
Сіно для телят: за і проти
16.03.2015

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»