Рубрики

Архів

Якість грубих кормів і гроші

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Будь-який продукт проходить певні стадії життєвого циклу. Спочатку його розвитком займаються ентузіасти. Коли ж продукт починає давати прибуток, ним хочуть займатись усі. З часом через найрізноманітніші причини ціна на продукт падає, обсяги прибутку скорочуються і на ньому заробляють лише ті, хто навчився ефективно його виготовляти. На якому ж етапі розвитку перебуває українське молоко?

Важко сказати, але цифри свідчать, що в середньому рентабельність виробництва на українських фермах дещо вища порівняно з європейськими. Певно, українське молоко в кінці другого етапу, коли закупівельна ціна все ще відносно висока, але собівартість виробництва постійно зростає і прибутковість падає. Тому 2016-й має бути роком зростання професіоналізму для підвищення технологічності виробництва молока і його рентабельності.

Молочна криза не є винятково українським явищем. Перевиробництво молока спричинило низьку закупівельну ціну у світі. У країнах ЄС вона коливається від 19 до 25 євроцентів, що трохи більше, ніж в Україні. Однак і деякі статті витрат також вищі. Експерти прогнозують, що допоки на світовому ринку не врівноважаться попит та пропозиція, говорити про збалансовані високі ціни на молоко найближчим часом не варто. Підняття світових цін на молоко чекають після 2020 року. Отже, доведеться навчитись виготовляти економічно прибуткове молоко при відносно низькій закупівельній ціні щонайменше чотири роки.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (33), квітень 2016

 Ctrl
Своє завтра ми будуємо сьогодні
28.06.2016
Ctrl 
Бути першим — це ризик, виклик і відповідальність
28.04.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»