Рубрики

Архів

До економії через високі технології

У попередньому номері журналу ми провели вас маршрутом молочного туру по Литві. В цьому номері продовжуємо рухатись Прибалтикою і зупинимось в Естонії та Латвії. В Естонії українські аграрії відвідали найбільшу молочну ферму країни Vaatsa Agro, що належить молочній групі Trigon Dairy Farming.

У ногу з часом

Молочна група Trigon Dairy Farming — найбільший виробник молока Естонії. Їй належить три великих молочних господарства, що обробляють 8 тис. га землі. Половина земель належать компанії, решта — орендовані. Всього утримують 7000 голів великої рогатої худоби, з них 3500 — дійні корови, від яких на рік надоюють 30 тис. тонн молока. Найновіша і найбільша молочнотоварна ферма компанії ― Vaatsa Agro ― постала на місці старого радянського комплексу в селищі Лоола (Lõõla) в центральній частині Естонії. Для спорудження виробничого майданчика, устаткованого найсучаснішим обладнанням, знадобилося трохи більше року. Будівельні роботи розпочали у вересні 2013-го і вже у липні 2014-го новий корівник заповнили першими коровами.

«Ми придбали цей майданчик у 2012 році й одразу знали, що повинні будувати ферму. На все знадобилось рік-півтора, в тому числі щоб отримати необхідні дозволи. Ми зібрали всі необхідні для будівництва документи, їх швидко перевірили, і проект стартував.

Загальний розмір інвестицій у ферму сягнув 11 млн. євро, з них 3 млн. ― наші власні. Було залучено й державні гроші. Для підведення електрики витратили 186 тис. євро, 100 тис. євро — на будівництво доріг. Близько 3 тис. євро на квартал сплачуємо за користування водою. І приблизно стільки ж іде на екологічні витрати. Євросоюз не відшкодував жодних затрат на будівництво ферми. Найбільша субсидія, яку ми отримали, була 500 тис. євро. Програми підтримки діють лише для малих компаній, — розповідає менеджер ферми Маргус Мулд.

Це третя ферма, яку ми побудували, і пріоритетним для нас є використання новітніх технологій й увага до кожної дрібниці. Все це відіграє важливу роль на виробництві. Упродовж двох тижнів ми перебували у США, де відвідували великі молочнотоварні ферми, вивчали їхні конструктивні особливості. На той момент у нас не було досвіду, тому й переймали його в американських колег: як спроектувати ферму, яке обладнання використати, скільки працівників залучити тощо. Брали їхній досвід за зразок: менше людей ― більше техніки».

Нині ферма Vaatsa Agro має у своєму розпорядженні 4 тис. га землі й утримує близько 4 тисяч голів ВРХ, зокрема 1000 дійних корів. Їх ділять на 4 групи по 250 голів для зручності доїння в залі типу «карусель» на 80 місць. На момент установлення вона була другою в Європі. Її називають серцем ферми. За 35–40 хвилин на такій установці можна видоїти 250 корів.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 6 (37), грудень 2016.

 Ctrl
Молочна Айова: секрети успіху
29.12.2017
Ctrl 
Коли фермерство — поклик серця
02.11.2016

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»