Рубрики

Архів

Білкова годівля: золота середина

Від вмісту протеїну в раціоні корів залежить споживання сухої речовини, надої і склад молока, а також кількість азоту, яка потрапить у довкілля з сечею та гноєм. Кількість протеїну має безпосередній вплив на витрати на годівлю і, відповідно, на собівартість виробництва молока. Від забезпеченості корови протеїном залежить ефективність відтворення. Про стратегії білкової годівлі молочної худоби, щоб уникнути надлишку та нестачі цієї поживної речовини, на Х Міжнародному молочному конгресі розповів експерт з Італії Стефано Вандоні.

З роками підходи до білкової годівлі молочної худоби еволюціонували. Спочатку в центрі уваги був сирий протеїн та його вміст у сухій речовині корму (г/гол./день). Згодом від концепції сирого протеїну перейшли до концепції метаболічного (обмінного) протеїну, який засвоюється в організмі корови. Нині, балансуючи раціони за вмістом білка, ми вже говоримо про необхідність розрахунку метаболічних амінокислот.

Згодовуючи корові білок, треба пам’ятати, що маємо одночасно нагодувати корову і її рубець. Частина сирого протеїну, що розщеплюється в рубці, забезпечує мікроорганізми рубця аміаком та небілковим азотом для максимального перетравлення вуглеводів і синтезу мікробного білка. Інша частина білка не розщеплюється в рубці. Він є джерелом додаткових амінокислот, які тварина потребує, але не може отримати з мікробного білка. Отож, корові потрібен не просто сирий чи метаболічний протеїн, їй потрібні метаболічні амінокислоти. З огляду на це мета білкової годівлі:

1) дати корові таку кількість розчинного протеїну, щоб забезпечити належний рівень азоту в рубці, який сприятиме роботі мікроорганізмів і перетравленню клітковини;

2) згодувати стільки нерозщеплюваного в рубці протеїну, щоб забезпечити тварину необхідною кількістю обмінних амінокислот для вищих надоїв та вмісту білка в молоці.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (39), квітень 2017.

 Ctrl
Щоб досягти успіху, спочатку має бути любов до справи
05.07.2017
Ctrl 
Досвід заготівлі грубих кормів у ТОВ «Вітчизна»
05.05.2017

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»