Рубрики

Архів

Майбутнє — в об’єднанні!

Юрій Кравчук, координатор консультаційного центру АВМ

Ось і промайнув ще один рік діяльності Асоціації виробників молока України. Рік стрімкого зростання, вирішення поставлених завдань та досягнення вагомих здобутків. Уже четвертий рік асоціація на добровільних засадах об’єднує прогресивних виробників молока з усієї країни, а її вплив, масштаб діяльності та значимість отриманих результатів доводить, що АВМ — це не якийсь клуб чи дрібний кооператив, а дієве громадське об’єднання.

За великим рахунком, асоціацію можна порівняти з дитиною, яка з року в рік зростає, дорослішає, навчається, отримує життєвий досвід і, незважаючи на перешкоди на її шляху, йде вперед. Хіба що швидше, ніж звичайна дитина. Заснована ідейними та далекоглядними людьми, керівниками молочнотоварних господарств з усіх регіонів України, які на тлі загальнодержавної розрухи й нестабільності бачать порятунок і сталий розвиток тільки в об’єднанні, асоціація дала шанс на життя молочній галузі України, довела свою дієвість та спроможність українського молочного скотарства не тільки існувати, а й бути високоефективним і прибутковим. Доказом того є топ—десятка найкращих господарств Асоціації виробників молока, які мають щорічну продуктивність понад 7000 кг молока на фуражну корову (таблиця 1).

Таблиця 1. Топ—десятка господарств Асоціації виробників молока України за продуктивністю корів.

  ГосподарствоОбластьПоголів’я дійного стада на 1 січня 2013 рокуЗагальне поголів’я ВРХ на 1 січня 2013 рокуНадій молока на фуражну корову за 2012 рік, кг  
 
 
 
1 ТОВ Агрофірма «Владана» Сумська 345 807 8370  
2 ПСП «Родіна» Харківська 850 2085 8234  
3 ТОВ Торговий дім «Долінскоє» Херсонська 770 1979 7858  
4 ТОВ «Агрофірма ім. Шевченка» Чернігівська 520 1298 7858  
5 ПСП «Пісківське» Чернігівська 1003 2715 7572  
6 ВАТ Племзавод «Степной» Запорізька 600 1908 7385  
7 ЗАТ Агрофірма «Нива-2008» Чернігівська 409 1056 7350  
8 ТОВ «Крок-УкрЗалізБуд» Чернігівська 565 1330 7280  
9 ТОВ ім. Шевченка Черкаська 835 2208 7200  
10 СТОВ «Росія» Херсонська 210 449 7093  

За порівняно короткий період ми домоглися підвищення щорічних показників молочної продуктивності серед господарств асоціації в середньому з 4514 до 6500 кг молока на фуражну корову. Значно швидше, порівняно з усіма іншими господарствами України, зростає продуктивність і ефективність господарств, які перебувають на повному технологічному супроводі консультаційного центру АВМ (графік 1). Згадані інші господарства також мають тенденцію до розвитку, хоча не таку стрімку й вагому та все ж завдяки АВМ. Адже учасниками 50 безкоштовних навчальних семінарів АВМ за весь період її існування стало понад 7500 керівників та фахівців молочних господарств з усієї України.

Господарства АВМ, які перебувають на технологічному супроводі КЦ АВМ
 

Інші українські господарства

Графік 1. Динаміка середніх річних надоїв на фуражну корову, кг.

Завдяки технічному відділу всі господарства АВМ об’єднані однією автоматизованою програмою обліку й управління стадом «Юніформ-Агрі». Крім звичних для автоматизованої програми опцій, а саме: збір та аналіз інформації, планування діяльності та формування звітності, — вона синхронізуватиметься (роботи на завершальній стадії) з центром ідентифікації та програмою «1С Бухгалтерія». Команда фахівців завершила розробку спеціального модуля «Юніформ-холдинг». Упроваджується програмне забезпечення для управління годівлею «ТМР-Трекер». Зважаючи на критичні температурні показники влітку, вводиться система контролю охолодження в корівниках «ДейріВЕНТ», завдяки якій можна уникнути втрат молока під час спеки, коли продуктивність корів зменшується на 25%.

Величезний здобуток АВМ — заготівля якісних грубих кормів, які є запорукою отримання майже дев’ятнадцятикілограмового добового надою молока на корову без використання концентрованих кормів. Господарства асоціації вміють заготовляти якісний силос і сінаж, про що переконливо свідчать результати аналізів корму в незалежних лабораторіях. Наступний крок, який мають зробити фахівці господарств і консультаційного центру, — адаптація та запровадження на молочнотоварних фермах асоціації найсучасніших підходів до молочного скотарства, щоб піднести продуктивність господарств на новий рівень.

Наприкінці 2011-го року почав діяти відділ забезпечення господарств асоціації якісними оригінальними ветеринарними препаратами. Завдяки плідній роботі його колективу витрати на них господарств-членів АВМ зменшились у середньому на 20%. А ще господарства АВМ заощаджують чималі кошти завдяки відділу з гуртової поставки концентрованих кормів та матеріалів.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 1(14), лютий 2013

 Ctrl
Неплідність та стерильність телиць: економічні втрати
14.03.2013
Ctrl 
Зовсім інша філософія
14.03.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»