Рубрики

Архів

Менеджмент годівлі

Сергій Филь, керівник департаменту зоотехнії консультаційного центру АВМ

Стара, як світ, істина: молоко в корови на язиці. Звісно, щоб тварина була високопродуктивною, її потрібно вчасно і якісно нагодувати. Втім, як з’ясувалося, покласти корм до годівниці недостатньо — потрібно налагодити механізм годівлі. А він настільки чутливий, що навіть дрібний недогляд може призвести до збою всієї системи.Графік доїння

Серцем кожної молочної ферми є доїльна зала. Тому графік доїння на фермі визначає графіки виконання всіх інших робіт. Як свідчить практика, на більшості українських ферм перше доїння починається о 4-й годині ранку. Але чи правильно починати доїти корів саме в цей час?

Консультанти АВМ тривалий час спостерігали за тваринами, яких починали доїти о четвертій ранку. Що ж вони помітили? За 30-40 хв., повертаючись до своєї секції після доїння, лише 30-40% корів проявляли інтерес до корму. Більшість же прямували до своїх боксів на відпочинок повз кормовий стіл. Це означає, що добове споживання корму, а значить, і продуктивність, знижувались. Така поведінка корів є цілком природною. Адже проміжок із 2-ої до 4-ої ранку часто називають «мертвою годиною». Тоді тварини найпасивніші, отже,у цей час потрібно максимально обмежити роботи на фермі й у корівниках.

Найактивніше корови споживають корм приблизно з 6.30 до 9.00. Тому, якщо взяти до уваги ці спостереження, найкраще починати доїння о 5-й. Тоді перша партія корів підійде до годівниць о 5.30. Різниця в часі — усього одна година, а різниця в кількості корів біля годівниці буде суттєва. Корм споживатимуть 90–100 відсотків тварин, порівняно з 30-40 відсотками годиною раніше. Також слід ретельно дотримуватись однакових інтервалів між доїннями. Якщо корів доять тричі на добу, то він має бути 8 год., якщо двічі — 12 год.

Прибирання залишків

Найкращий час для прибирання залишків — уранці, коли тварин виганяють із секції на доїння. При прив’язному утриманні це також краще робити на початку ранкового доїння, коли після відпочинку корови ще не проявляють інтересу до корму.

Інтервал між прибиранням залишків та роздачею свіжого корму не повинен перевищувати 15 хвилин. Відомо, що одразу після доїння у корови виникає потреба наповнити шлунок. Повернувшись і не знайшовши корму, вона піде у стійло на відпочинок, і перш ніж вона знову підійде до столу, мине чимало часу (синдром порожнього кормового столу). Як наслідок, споживання корму і, відповідно, молочна продуктивність, зменшуються.

Більше інформації читайте в журналі «Молоко і ферма» № 2 (15), квітень 2013 рік

 Ctrl
У пошуках «зірки», або Особливості національного полювання на ветеринарів
13.05.2013
Ctrl 
Кукурудзяний крохмаль, його види і значення для годівлі молочної худоби
13.05.2013

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»