Рубрики

Архів

Технологія диктує правила гри

Сергій Ясевін, зоотехнік, керівник блоку доїння СТОВ «Промінь», аспірант кафедри технології виробництва і переробки продукції тваринництва Миколаївського державного аграрного університету

Доїння – чи не найважливіша процедура на будь-якій молочнотоварній фермі. Для того щоб отримати від корів максимум високоякісного молока, недостатньо мати лише тварин, обладнання та обслуговуючий персонал. Потрібно правильно організувати роботу доїльної зали, контроль за виконанням операцій та оцінку ефективності роботи.

Доїльну залу типу «карусель» на 40 місць у СТОВ «Промінь» встановили восени 2006 року. Відтоді вона безперебійно працює. Роботу молочного блоку організували в три зміни по 8 год., з яких 4-4,5 год. займає доїння, 3,5-4 год. – миття обладнання і виконання додаткових завдань, а також обід. Зміни, а значить і доїння, починаються, відповідно, о 5:00, 13:00, 21:00. Щозміни видоюємо від 930 до 960 корів, або 230-240 голів за годину (5,7- 6,0 обертів установки за годину). А проектна потужність – 1200 голів за зміну. Отож маємо певний резерв для збільшення поголів’я.

Колесо установки робить один оберт за 9 хв. Цього більш ніж достатньо, щоб підготувати і повністю видоїти корів. Вісімдесят відсотків тварин видоюють за 4-5 хв., двадцять – за 6-8 хв. Однак у стаді є тварини з дуже високою молоковіддачею: за одну хвилину вони дають п’ять кілограмів молока. Загальний показник молоковіддачі на фермі 2,5-2,7 кг/хв.

Автоматизоване доїння має низку переваг, що дозволяють швидко, з урахуванням індивідуальних особливостей кожної корови й без шкоди для її здоров’я отримувати якісне молоко. Наприклад, доїльна установка налаштована на автоматичне відключення апаратів при зменшенні швидкості відтоку молока до 0,6 кг/хв. До речі, це один із чинників, який дає змогу уникнути передоювання, але разом із тим повністю видоїти молоко. Автоматика визначає і вирівнює частоту пульсації й рівень вакууму (навіть якщо повітря десь просочується) для кожної корови індивідуально, залежно від швидкості потоку молока. Також є функція масажування. Якщо корова не віддає молоко більше хвилини, апарати починають «підстрибувати», імітуючи рухи теляти, і таким чином стимулюють виділення окситоцину й, відповідно, молоковіддачу.

Дуже важливо правильно підбирати для корів бугаїв-плідників, звертаючи увагу на такі показники селекційного індексу, як будова вимені, його прикріплення, щоб отримати корів, краще пристосованих до машинного доїння. Також потрібно вчасно перевіряти стан молочних залоз і вибраковувати корів, непридатних до автоматизованого доїння.

Повну версію читайте в журналі «Молоко і ферма» № 4 (7), грудень 2011 рік

 Ctrl
Підвищення стійкості корів до захворювань завдяки збалансованій годівлі
11.01.2012
Ctrl 
Система добровільного доїння
11.01.2012

Всі новини >>

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»