Рубрики

Архів

Рівняння з багатьма невідомими

Тваринництво — досить складна й специфічна справа. Передусім тому, що в ньому поєднуються три наріжні камені виробництва: людина, тварини й обладнання. Та є ще одна особливість. Це багатофакторний бізнес, що складається з чималої кількості змінних. Чи можна роботу молочної ферми, складного й багатофакторного виробництва, зробити прозорою і керованою? Про це наша розмова з Іваном Перовим, менеджером із систем управління фермою компанії «ДеЛаваль» (Росія).

Неплідність та стерильність телиць: економічні втрати

Володимир Мальований, лікар ветеринарної медицини ТОВ «Генус Україна» (підрозділ ABS Global в Україні)

Нині українські молочарі шукають телиць та нетелей для поповнення нових і реконструйованих ферм як в Україні, так і за кордоном. Перевагу віддають «іноземкам». Чому? Кажуть, що продуктивність у них вища, ніж у місцевих. Можливо, вони генетично кращі, але найголовніше ― це правильно вирощений молодняк.

Дешево й... ефективно

У нашому журналі № 3 за червень 2012-го року ми розповідали про ТОВ «Вітчизна», що на Сумщині, та його власника й керівника Сергія Чижика. Зокрема про те, як 2005-го він придбав у селі Шпотівка (Конотопський район) занедбане господарство, де утримувалося 300 корів. За сім із невеликим років новий господар і його команда створили на цьому місці сучасне успішне господарство, збудувавши всю інфраструктуру практично з нуля. На початку цього року журнал «Молоко і ферма» знову відвідав господарство у Шпотівці, щоб переконатися: ефективну інфраструктуру можна створити без шалених інвестицій, а «дешево» не означає «погано». Саме такою ідеологією керувались у «Вітчизні», будуючи фідлоти — майданчики для утримання телиць.

Страховка для фермера

Ринок страхування аграрної продукції в Україні досі перебуває в зародковому стані, а культура страхування сільгосппродукції серед українських фермерів так і не сформувалася. Аграрні підприємства й страхові компанії майже втратили інтерес до аграрного страхування через скасування системи державної підтримки, яка діяла в 2007-2009 рр. Нинішні законодавчі зміни покликані створити міцну та дієву страхову підтримку для фермерів. Запрацює вона на повну силу чи її занапастять, як це сталося з багатьма ініціативами наших політиків, покаже час. 

Економіка виробництва молока на великих комплексах

За виступом Сергія Бикова, члена наглядової ради ТОВ «Українська молочна компанія», на V Всеукраїнській конференції «Молочний бізнес—2012», що відбулася 1 листопада 2012 р.

Молочне скотарство — шлях від соціального проекту до бізнесу

Історично склалося, що в СРСР молочне скотарство було соціальним проектом, який забезпечував зайнятість сільського населення, але не прибутковість галузі. З часом ситуація змінювалася, хоча не так швидко й кардинально, як хотілось би. Ринок щораз пропонував виробникам технологічні новинки, однак їх несистемне застосування не давало бажаних результатів.

Під пильним наглядом

Тваринництво XXI століття немислиме без автоматизованих програм обліку й управління. У цьому переконані всі прогресивні господарники, вважаючи це природним і логічним кроком. Такі програми полегшують працю співробітників молочнотоварних ферм: менеджерів, зоотехніків та ветлікарів. Вони є надійним інструментом для контролю, управління й планування стратегії розвитку бізнесу для власників та інвесторів.

Літній табір для корів

Використання літніх таборів — давно відома, але добре забута практика утримання великої рогатої худоби. Втім, у Полтавській області є підприємство, яке успішно використовує цю систему. Вона допомагає зменшити витрати на утримання худоби, оздоровити її, відремонтувати приміщення та вирішити багато інших поточних питань.

Неправильні інвестиції

«Ставлення до молочного тваринництва як до способу життя не зробить ваш бізнес успішним, але ставлячись до тваринництва, як до свого бізнесу, ви зробите ваше життя успішним».

Гордон Джонс

Інвестиції завжди справляли значний вплив на розвиток будь-яких галузей економіки, а тому й молочне скотарство не є винятком. Однак нині питання окупності інвестицій у великотоварне виробництво молока нині стоїть особливо гостро — цим переймаються як досвідчені спеціалісти, що працюють у цій галузі майже все своє життя, так і ті, хто тільки прийшов у молочарську справу. Саме це стало темою нашої розмови з Ельманом Гасановичем Оруджовим, відомим експертом у галузі молочного скотарства.

Виробництво яловичини — прибутки чи збитки?

Попит породжує пропозицію — так коротко можна означити стан українського м’ясного скотарства. А якщо точніше, то відсутність попиту призводить до цілковитого занепаду галузі.

Кооперативи. Чи все так просто?

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Розвиток кооперативного руху в молочній галузі України почався дуже багато років тому. Згадаймо хоча б галицький Крайовий Союз Господарсько-Молочарський, згодом відомий усій Європі як «Маслосоюз». Це був, можна сказати, найуспішніший економічний проект західноукраїнської кооперації першої половини ХХ століття.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»