Рубрики

Архів

Кооперативи. Чи все так просто?

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Розвиток кооперативного руху в молочній галузі України почався дуже багато років тому. Згадаймо хоча б галицький Крайовий Союз Господарсько-Молочарський, згодом відомий усій Європі як «Маслосоюз». Це був, можна сказати, найуспішніший економічний проект західноукраїнської кооперації першої половини ХХ століття.

Сухостійний період

Федір Рошка, головний ветеринарний лікар ТОВ «Вітчизна»

28-29 лютого цього року під час V Всеукраїнського молочного конгресу його учасники мали змогу відвідати наше господарство — ТОВ «Вітчизна», що на Сумщині. Тоді прозвучало багато запитань про кетоз, затримку плаценти, парез, мастит, синдром жирної печінки. Саме це змусило мене написати цю статтю та поділитися нашим досвідом роботи щодо одного з найважливіших етапів у житті кожної корови — сухостою.

Силосна кукурудза для молочного тваринництва

Володимир Кузьмич, продукт–менеджер ТОВ «Лімагрейн Україна»;

Микола Романенко, менеджер з регіонального розвитку ТОВ «Лімагрейн Україна», кандидат с.-г. наук

У Старому Світі силос почали закладати з кінця XIX століття, але такої культури, як силосна кукурудза, тоді ще не було. Вона з’явилася тільки в 70-х роках XX століття. І хоча поголів’я худоби в Європі постійно скорочується, площі, засіювані такою кукурудзою, залишаються стабільними. Силосну кукурудзу культивують повсюди в Європі, крім високогір’їв — вище 900 м над рівнем моря. Простота технології її вирощування та зберігання — основні складові успіху силосної кукурудзи.

Сировари в облозі

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Хоч би як хотілося обійтися без військових термінів у статті про суто комерційні непорозуміння між українськими виробниками сиру та російськими чиновниками, від яких залежить, чи їстимуть їхні громадяни наш сир, — це, мабуть, не вдасться. Як не вдається це і тим, хто закликає «не політизувати ситуацію». Справу, звичайно, можна було б представити так, як останнім часом це хочуть зробити: мовляв, «триває процес переговорів». Однак кожен місяць цього «процесу» завдає українським сироварам, за різними оцінками, від 15 до 26 млн. доларів збитків. Вони обертаються втратами держави від значного скорочення експорту, а також болючими втратами виробників молока з огляду на його стрімке здешевшання, а також на те, що підприємства, чиї склади переповнені готовою продукцією, стали приймати його значно менше. І таке відбувається не вперше. Це як хронічна хвороба, що час від часу дає рецидиви. Окремі експерти вважають, що такі ситуації чекають і на інших виробників — скажімо, овочівників. Тобто, як не крути, а без військових чи, у крайньому разі, медичних, термінів обійтися складно. Втім, спробуємо.

Молочні ріки Угринова

У господарстві ПОСП ім. Шевченка, що в селі Угринів Горохівського району на Волині, створили замкнутий цикл молочного виробництва — від кормів та вирощування здорової худоби до екологічно чистої молочної продукції. На останній ланці цього ланцюжка — власному переробному підприємстві, — угринівці недавно відвантажили споживачам перші партії продукції. Всі ці зусилля — щоб не залежати від примх компаній-переробників. Для цього волиняни замовили в Ізраїлі проект міні-заводу, який ще не має аналогів в Україні. А керує господарством уже кілька десятиліть поспіль Андрій Антонович Турак.

Як корова лягає в стійло?

Герт-Ян Герітц, комерційний та технічний директор ТОВ «Цехаве корм Лтд.»

Лежати — це для корів дуже важливо. Їм потрібно лежати по дванадцять годин щодня. Але при цьому йдеться не про сон (для нього в середньому їм вистачає двадцять хвилин щодня), а для жування жуйки та відпочинку кінцівок.

Шпаргалка для роботодавця: як не помилитися при виборі спеціаліста

Ірина Панібратець, керівник проекту кадрового консалтингу компанії «Дикун глобал консалт»

У попередньому номері ми намагалися дати кілька корисних рекомендацій претендентам спеціалістам, котрі вже вийшли на ринок праці й активно шукають нову роботу або тільки планують пройти цей непростий шлях. А зараз хотілося б трохи детальніше розповісти про добір персоналу з позиції роботодавця.

Значення живих дріжджів у годівлі корів

Катрін Гротхаус, доктор сільськогосподарських наук, головний продакт-менеджер, БіохемГмбХ

На сучасному ринку сировини пропонуються різні компоненти для підвищення поживної цінності корму та його ефективності. До таких компонентів належать багаті на білок дріжджі. У комбікорми, як правило, вводять кормові або гідролізні дріжджі. Під час їх вирощування в ролі штама-продуцента кормового білка використовуються мікроскопічні гриби родів Candida, Saccharomyces, Hansenula, Torulopsis тощо. Кормові й гідролізні дріжджі є джерелом не тільки білка, а й незамінних амінокислот та вітамінів групи В. Однак клітини таких дріжджів уже закінчили свій біологічний цикл і являють собою звичайну білкову масу.

Спитаймо в експерта...

Брюс Вудейкр, Knowledge Management, Великобританія

У жуйних усі проблеми, яким нема пояснення в польових умовах, називають «проблемою, пов’язаною з мікотоксинами»! І найчастіше подібні коментарі ми чуємо від тих, хто продає адсорбенти мікотоксинів… Що ви думаєте з цього приводу?

Яловичина з американським акцентом

Компанія «Атлантик фармз ІІ», яку заснувала американська родина, займається вирощуванням великої рогатої худоби на м’ясо. Рентабельність підприємства — близько 12%. Завдяки замкнутому циклу виробництва (є власна кормова база — продукція рослинництва та виробництво комбікормів) ця українська компанія з американськими інвестиціями впевнено почувалася навіть під час кризи та несподіваних цінових коливань. Вітчизняні виробники могли б поборотися зі своїми закордонними конкурентами за 50% ринку мармурового м’яса: в Україні відчутний дефіцит цього елітного продукту.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»