Рубрики

Архів

Оптимальний старт для здорових телят

Герт-Ян Герітц, комерційний та технічний директор ТОВ «Цехаве корм Лтд.»

Здоров’я тварин відіграє вирішальне значення, коли ми ставимо мету виростити високопродуктивну молочну чи м’ясну худобу. Тому хороший старт — ключ до успішного вирощування ремонтного молодняку. За перший рік вирощування виробники мусять уберегти принаймні 90% телят.

Підвищення стійкості корів до захворювань завдяки збалансованій годівлі

Герт-Ян Геррітс, комерційний та технічний директор ТОВ «Цехаве корм Лтд.»

Потужне і безперебійне виробництво молока починається зі здорової корови. Необхідною умовою виробництва є збалансована годівля, в основі якої лежить задоволення потреб високопродуктивних тварин, у поєднанні з професіональним менеджментом. Нині добиватися цього стає дедалі важче, оскільки суспільство все наполегливіше вимагає обмеження застосування у молочному скотарстві антибіотиків. Саме тому виробники дедалі активніше цікавляться кормовими добавками, що підвищують імунітет тварин. До вітамінів та мінералів, що відіграють надзвичайно важливу роль у підтриманні здоров’я вимені, належать вітамін Е, селен та цинк, які тварини мають отримувати в достатній кількості (табл. 1, 2, 3).

Відновлення підстилки з гною

Ефективне використання гною в Україні було і залишається актуальним для багатьох молочних господарств передовсім через шкоду довкіллю: забруднення повітря випарами аміаку та неоднозначну «користь» для ґрунту. Частіше всього на фермах гній накопичують на купі чи в ямі, а через деякий час вивозять на поля. Відомо, щоб перегній був якісним та кориснішим, він має відстоятись мінімум рік. Однак гній накопичується щодня. Наприклад, 1000 голів великої рогатої худоби за день продукують у середньому 35 тонн гною. А за рік? Звісно, легше позбутися його, вивізши на поле. Місця для відстійників, як правило, нема, бо зайву ділянку краще використати під будівництво нових корівників для збільшення поголів’я.

Мастити

Степан Лихошерст, консультант АВМ з питань ветеринарії

Мастит – запалення вимені, яке майже завжди викликає бактеріальна інфекція. Хвороба має назву «клінічний мастит», якщо ви бачите ознаки хвороби: наприклад, набряки або почервоніння часток вимені або видимі зміни молока (згустки, пластівці, зміна кольору).

Вода — ключовий компонент живлення

Вода для напування тварин повинна бути смачною, чистою, без запаху та кольору. Якщо фермер сам може пити ту воду, яку споживають тварини, можна бути спокійним: вода належної якості. Вода — це той компонент живлення, значення якого у тваринництві часто недооцінюють.

Правильно вирощений молодняк — це мінімум 10-тисячні надої молока на корову

Сергій Филь, консультант АВМ

За останні кілька років українські молочарі отримали чималу порцію інформації про сучасні технології виробництва молока. У різних регіонах України проводилися конференції та семінари. Організовувалися навчально-пізнавальні тури до країн-лідерів молочного виробництва у Європі, Північній та Південній Америці, Азії та на Близькому Сході. Однак, як дивно, ще й досі більшість господарств не прийняла сучасні світові напрацьовані часом технології виробництва молока. Чому так? Напевне, є багато причин, об’єктивних і суб’єктивних. Ми не ставимо за мету їх аналізувати, а лише хочемо привернути увагу читачів до одного з найкритичніших моментів – вирощування ремонтного молодняку. Адже саме тут одні припускаються помилок, інші намагаються зекономити, не розуміючи того, що кінцевий результат виправдовує затрати. А втім, усі ми розуміємо, що правильно вирощений молодняк — це як мінімум 10-тисячні надої молока на корову.

Українська молочна компанія: як отримати 9000 кілограмів молока від корови? Секрети годівлі

Лілія Анатоліївна Іваноглу, директор з тваринництва ТОВ «Українська молочна компанія».

1984-го року закінчила Харківський зооветеринарний інститут за фахом «Зоотехнік». Працювала у господарствах Донецької області. З 6 січня 2007 року працює на ТОВ «Українська молочна компанія». У лютому-березні того ж року впродовж місяця стажувалася на молочних фермах у США, де працювала поруч із операторами машинного доїння, менеджерами та ветеринарами. «Звідси і досвід прийшов, і розуміння того, яким має бути сучасне промислове виробництво», — зауважує Лілія Анатоліївна.

Лілія Анатолівна, яких головних правил годівлі потрібно дотримувати, аби отримати від корови 9 тисяч літрів молока?

Головне правило — не нашкодити тварині. Корова — це фабрика з виробництва молока, і для неї це дуже велике навантаження: спожити таку кількість корму та перетворити його на 9 тисяч літрів молока. Нині 60% раціону концентровані, а 40% — грубі корми. Ризик великий, однак отримати таку продуктивність з іншою структурою раціону неможливо. І тут надважливо збалансувати раціон та здійснювати жорсткий контроль. Ми постійно оцінюємо вгодованість тварини, аби порівняти її вгодованість та продуктивність.

Теляча молодість: як дбаємо, так і маємо. Вирощування високопродуктивних корів у ПСП «Родіна». Особливості технології

Олег Шишкунов: «Коли мене запитують, як так сталося, що порівняно із 2008 роком надої наших корів зросли на 2400 літрів, я відповідаю: одна зі складових успіху — придбання якісної сперми. Однак спермопродукція — це ще не все. Отримавши поліпшену теличку, ми чітко застосовуємо агросоюзівську технологію вирощування, коли від народження до парувального віку тварини мають стабільний щоденний приріст у750 грамів. Якщо у тварини якісна селекція, якщо корова нормально отелюється, а молодняк має прийнятні умови для вирощування та запліднення, то надої нікуди не втечуть».

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»