Рубрики

Архів

Нідерландський день молока на Черкащині

Молочна галузь є пріоритетною для економіки Нідерландів. Країна експортує 85% вироблених молочних продуктів і займає 20% світового ринку в цьому сегменті. Голландці добре знають, як ефективно виробляти якісне молоко, конкурентів не бояться і шостий рік залюбки діляться досвідом та інноваційними технологіями з українськими фермерами. Цьогоріч нідерландських експертів приймали 18 вересня у ТОВ «Кищенці», що на Черкащині.

Відновлювана з гною підстилка: що? як? навіщо?

Гній — побічний продукт під час виробництві молока, і рано чи пізно кожна ферма стикається з проблемою його утилізації. Про світову практику й тенденції в методах обробки гною, а також доцільність та особливості використання його твердої фракції на підстилку розповідає Сергій ГРЯЗНОВ, директор із продажів у Північній, Центральній і Південній Америці та Центральній Азії групи компаній BAUER.

Ферма без стереотипів

У 2017 році середньорічний надій у ТОВ «Велетень», що на Сумщині, сягнув 11 300 кг молока на дійну корову. До цього результату господарство йшло поступово, відточуючи технології. Ознайомитися з ними можна було під час Національного дня ферми — 28 серпня молочний комплекс відкрив двері для всіх бажаючих.

Гра в одні ворота

Щасливі села, де працюють господарники, які дбають про громаду. До таких належить Денихівка, що в Тетіївському районі Київської області, бо тут народився й живе Олег Балагура, керівник ДП ДГ «Шевченківське». Господарство функціонує з 1927 року і сьогодні дає роботу 200 працівникам. До його складу входять чотири відділки — Денихівський, Дородківський, П’ятигірський та Одайпільський. Команда журналу «Молоко і ферма» відвідала молочну ферму в П’ятигорах, щоб з’ясувати, як розвивається молочний напрям.

Недооцінений резерв

Останні два роки тему додаткового джерела прибутку для виробників молока — відгодівлю ВРХ молочних порід — активно обговорюють на різних українських заходах. Так, у листопаді минулого року під час виставки Ukrainian Food Expo відбувся перший конгрес виробників та експортерів яловичини Ukrainian Beef Congress. Тоді учасники навіть отримали бізнес-план відгодівлі бичків молочних порід та бізнес-план з організації роботи комплексу забою та первинної переробки ВРХ, розроблений у рамках спеціального проекту FAO та ЄБРР.

Чарівна пігулка для транзитних корів?

Годівля високопродуктивних корів, і особливо в перехідний період, усе ще залишається справжнім викликом для фермерів та нутриціоністів. Як зберегти високу молочну продуктивність, здоров’я, а також здатність корів до відтворення? Як із цим можуть допомогти кормові добавки? У кількох останніх номерах ми розповідали про результати досліджень використання захищеного холіну, які проводились північноамериканськими та європейськими університетами. Наразі черга за результатами практичного застосування кормової добавки. Досвідом ділиться Євген Зайцев, нутриціоніст СТОВ «Промінь», що в Арбузинському районі на Миколаївщині.

Контроль маститу на фермі

6 серпня в Умані відбувся навчальний семінар для ветеринарів молочнотоварних ферм. Захід організувала Асоціація виробників молока спільно з лабораторією контролю якості молока UmanLabs та Естонським університетом природничих наук.

Буряковий жом у раціонах молочної худоби

У попередніх номерах журналу ми розповідали про кормову цінність консервованого віджатого бурякового жому та економічну доцільність його використання в годівлі ВРХ, виходячи з результатів досліджень і практики молочних ферм Німеччини. В Україні також є низка підприємств, які досить успішно використовують цей продукт у годівлі й готові поділитися досвідом.

Відтворення корів: український досвід

Не помічаючи того, ми звикли вважати іноземний досвід еталонним і брати його за приклад. Тим часом в Україні є низка молочнотоварних ферм, які досягли виробничих показників світового рівня, зокрема й у відтворенні. В них варто вчитися і переймати практику. В цій статті розповімо про два вітчизняних господарства, які використовують різні системи утримання та різні підходи до організації відтворення, але отримують однаково високі показники.

Стратегії поліпшення відтворення корів: досвід ТД «Долинське»

У провідному господарстві Асоціації виробників молока ТОВ «ТД “Долинське”» з Херсонщини переконалися, що буквально за квартал реально покращити показники запліднюваності на понад 10%. Завдяки командній роботі та комплексному підходу нині в «Долинському» показник запліднюваності корів не опускається нижче 40%, рівень заплідненості телиць при першому осіменінні становить 53%, другому — 75% і третьому — 90%. Які системні кроки й підходи стали запорукою успіху, залюбки ділимося з вами.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»