Рубрики

Архів

Чому ця корова стоїть?

Корови не можуть відпочивати стоячи, як, приміром, коні. Потреба тварини лежати до пів доби пояснюється її анатомією і фізіологією молочної залози. Тому корова, яка не відпочиває, мусить завжди привертати увагу.

Референтна модель молочної ферми — новий інструмент підвищення ефективності виробництва

Як оптимізувати роботу молочної ферми? Як виправити помилки організації молочного бізнесу? На що спиратися і що брати за взірець?

Успіху доб’ється той, хто працює

Успіх бізнесу значною мірою залежить від особи керівника.

Як птахи впливають на виробництво молока

Птахи — важлива складова сільського господарства. Вони поїдають безліч комах-шкідників, борються з гризунами та навіть запилюють деякі квіти. Водночас вони завдають великої шкоди, поїдаючи урожай і корми, а також поширюючи хвороби серед домашньої худоби. Для фермерів ризики, пов'язані з певними популяціями птахів, часто переважують переваги. Особливо це актуально в молочній галузі.

Кульгавість у корів. Де втрачаємо та де можемо здобути? Частина 2. Де можемо здобути

За наявності на молочній фермі кульгавих тварин економічні збитки колосальні, і визначати їх необхідно для кожної окремої ферми. Відповідно, треба в кожному окремому випадку розробляти обґрунтовані заходи для ліквідації та профілактики кульгавості.

У пошуках золотої середини

Про ТОВ «Агрофірма ім. Шевченка» Чернігівської області ми згадували в попередньому номері журналу. Це одне з найкращих молочних підприємств України, яке в серпні приймало гостей в рамках Національних днів ферми — 2021. Учасники заходу на власні очі побачили, як ефективно працювати й отримувати 32 кг молока екстраґатунку від корови на день. Хто не мав змоги відвідати захід, дізнайтеся про секрети успіху агрофірми зі статті.

У ПСП «Україна» відкрито другу чергу роботизованої ферми

Щодня молочний комплекс обслуговує 25 чоловік, включаючи фахівців і керівництво. Роботу побудовано таким чином, що майже весь персонал працює з 8.00 до 17.00 — звичайний робочий день. Дванадцятигодинна зміна лише в операторів роботів і працівників пологового відділення. Вони заступають на зміну о 8.00 і 20.00. Вночі на комплексі чергують 2 людини.

Молочна революція у Великих Кринках та Веселій Долині. Про досвід роботи ТОВ «Промінь–Лан» та ТОВ «Агрофірма “Соняшник”» (Полтавська обл.)

Цьогорічний сезон Національних днів ферми стартував на Полтавщині. Молочарів з усієї України приймали ТОВ «Промінь–Лан» та ТОВ «Агрофірма “Соняшник”», що є аграрними підрозділами компанії «Хімопол». Їм було чим вразити гостей: річний надій на фуражну корову — понад 9 т при дворазовому доїнні у молокопровід, добове виробництво молока — 16 т екстраґатунком (КСК — до 120 тис./мл і бакзабрудненість — до 50 тис./мл), відтворення і вирощування ремонтного молодняка, бездоганна організація роботи і лад на фермі. Як цього вдалося досягти, розповідають радник з економічних питань СП «Хімопол» Геннадій Іванович Мошинський, директор підприємств Олександр Володимирович Яресько та головний зоотехнік Юлія Володимирівна Жежа. — Яку дату можна вважати початком вашої молочної історії? Геннадій Мошинський: Спеціалізуючись на виробництві технічного вуглецю, компанія «Хімопол» у 2005 році придбала агрофірму «Соняшник», а в 2007-му — підприємство «Промінь–Лан», щоб обробляти землю (разом 4 тис. га) і займатись рослинництвом. Худобу на той час у господарствах також тримали — 120 і 600 голів, відповідно. Доїли 3,9–4 т молока на рік на корову. Це були стандартні пострадянські ферми з прив’язним утриманням і типовою колгоспною організацією роботи. Кілька років ми нічого на фермах не міняли, бо були зосереджені на рослинництві. 2010-й можна вважати початком відліку нашої молочної історії, бо саме тоді постало питання, що робити з худобою. Якщо вже тварини є, то ними треба займатись і щось від них отримувати, — або позбуватись. Проаналізувавши ситуацію, досвід далеких і близьких сусідів, власник ухвалив рішення розвивати молочну справу: молоко має приносити прибуток, а Україна має бути з молоком.

«Охороно, відміна!», або Як не запрацювала ставка ПДВ в 14% та інші події ринку молока в першому півріччі

Перше півріччя 2021 року запам’яталося стабілізацією цін на молоко-сировину, сатрапством зі зниження ставки ПДВ до 14%, скороченням надходження молока на переробку, превалюванням молока екстраґатунку в структурі поставок на переробку та зростанням імпортозалежності. Проте про все по порядку.

Кульгавість у корів: де втрачаємо та де можемо здобути? Частина 1. Де втрачаємо

Молочні ферми нині продовжують перебувати в дуже непростій ситуації, нерідко на межі виживання. Тому виробники молока мають постійно збільшувати ефективність і прибутковість підприємств. При цьому здоров’я худоби прямо впливає на прибутковість усього бізнесу. Відповідно, дуже важливо виявляти захворювання тварин, які спричиняють найбільші економічні втрати, проводити економічний аналіз різних заходів щодо здоров’я стада.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»