Рубрики

Архів

Мікроклімат у корівниках і телятниках: комплексний підхід

Оптимальний мікроклімат у корівнику забезпечує здоров’я тварин, максимальну конверсію корму, а отже продуктивність. Екстремальні показники температури та вологості повітря негативно впливають як на тварин, так і на персонал і власне будівлю. Під час Х Міжнародного молочного конгресу фахівець із Німеччини Юрген Кьоніг поділився досвідом управління мікрокліматом у корівниках і телятниках з допомогою будівельних особливостей та різних систем вентиляції.

Кістоз яєчників корів

Під кістами яєчників розуміють патологічні порожнини, що утворюються в яєчнику з ановуляторних граафових міхурців або жовтих тіл у результаті накопичення в них рідини.

Щоб досягти успіху, спочатку має бути любов до справи

Не щодня випадає нагода поспілкуватись із засновником і власником компанії світового рівня, запитати про те, як з-поміж тисяч дістатися до п’єдесталу. Такий шанс випав під час святкування десятої річниці присутності на українському ринку компанії BIOMIN. Можливо, настанови та поради Еріка Ербера, який маленьку справу (на момент заснування у 1983 році працювало три людини!) зумів перетворити на потужний бізнес — корпорацію з офіційними представництвами у більш ніж 120 країнах світу, і не зроблять вас мільйонером, але принаймні допоможуть зробити крок до успіху в роботі.

Білкова годівля: золота середина

Від вмісту протеїну в раціоні корів залежить споживання сухої речовини, надої і склад молока, а також кількість азоту, яка потрапить у довкілля з сечею та гноєм. Кількість протеїну має безпосередній вплив на витрати на годівлю і, відповідно, на собівартість виробництва молока. Від забезпеченості корови протеїном залежить ефективність відтворення. Про стратегії білкової годівлі молочної худоби, щоб уникнути надлишку та нестачі цієї поживної речовини, на Х Міжнародному молочному конгресі розповів експерт з Італії Стефано Вандоні.

Досвід заготівлі грубих кормів у ТОВ «Вітчизна»

Заготовити в Україні грубий корм, що відповідає найвищим світовим показникам якості, — можливо. Це довело ТОВ «Вітчизна», що в Сумській області. За результатами конкурсу на кращий люцерновий силос 2016 року, «Вітчизна» здобула перше місце. Практичним досвідом заготівлі силосу на Х Міжнародному молочному конгресі поділився заступник директора господарства з тваринництва Федір Рошка.

Україна все ще на початку розкриття свого аграрного потенціалу

Почесним гостем Десятого, ювілейного, молочного конгресу став Хайнц Пьотінгер, керуючий співзасновник компанії PÖTTINGER Landtechnik GmbH (Австрія), що є одним зі світових лідерів з виробництва ґрунтообробної та кормозбиральної техніки. Успішний бізнесмен поділився секретами багаторічного успіху родинної справи, а також розповів про тенденції й новації у сільськогосподарському машинобудуванні й те, чому Україна є стратегічним ринком збуту сільськогосподарської техніки.

Маркування кореня хвоста як метод виявлення корів в охоті

Ефективне відтворення стада на сучасних промислових комплексах неможливе без якісної програми виявлення корів в охоті. Оскільки візуальне визначення має певну складність, спеціалісти практикують кілька інших методів. Як це відбувається на найбільшій молочній фермі України (загальне поголів’я — 7,5 тисячі, з них 3,7 тис. корів), і зокрема про метод маркування кореня хвоста, на Х Міжнародному молочному конгресі розповів заступник директора з тваринництва ТОВ «Українська молочна компанія» Сергій Головаш.

Ближче до споживача й контролю цін через кооперацію

Сезон великого молока прийшов цьогоріч в Україну раніше звичайного — ще наприкінці січня. Так вирішили переробники і почали знижувати закупівельні ціни. Фермер отримує все менше, а споживач мусить платити так само, а за сир і масло — навіть більше. Експерти галузі вважають, що таким чином переробник перекладає свою неефективність на інших учасників ринку. Що далі? Аналізували ситуацію і шукали способи виходу зі складної ситуації учасники ініціативної групи, засідання якої відбулось 28 березня. В її роботі взяли участь виробники молока з центральних та південних областей України, представники ФАО, ЄБРР та кількох переробних компаній.

Open lots: український досвід

Технологія цілорічного утримання корів на відкритих майданчиках широко застосовується у США, зокрема у штатах із сухим і жарким кліматом. На материковій частині України піонером застосування цієї технології стала «Шабська ферма», що в Одеській області. Про особливості цілорічного утримання корів на відкритих майданчиках, переваги та недоліки розповів на Х Міжнародному молочному конгресі фінансовий директор ТОВ «Старокозацький сир» Ростислав Зіновський.

Автоматизоване випоювання телят: вітчизняний досвід

У попередніх номерах журналу ми розповідали про різні аспекти автоматизованого випоювання телят. Зокрема описували закордонний досвід. Хоча використання автоматичних годівниць — рідкісна практика на вітчизняних молочних фермах, є кілька господарств, де телят випоюють автомати. Серед них ПСП «Родіна», що на Харківщині. Тут їх застосовують більше року і мають хороші результати.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»