Рубрики

Архів

Амінокислотне живлення і відтворення

Ідеальними показниками відтворення у високопродуктивному стаді вважають такі: сервіс-період — до 85 днів, заплідненість після першого штучного осіменіння — більше 50%, індекс осіменінь — менше 1,7, а тривалість міжотільного періоду — менше 390 днів. Досягти цих цілей досить складно через низку різноманітних факторів. Однією з умов приживання ембріонів і успішного перебігу тільності вважають уміст амінокислот у раціоні молочних корів. Про результати різних досліджень цієї проблематики на Східноєвропейському молочному конгресі розповів лікар ветеринарної медицини, викладач Університету штату Іллінойс Філ Кардозо.

Своє завтра ми будуємо сьогодні

Під час Агроінвестиційного форуму, про який ми вже не раз згадували у матеріалах журналу, я поцікавилась у Вадима Андрущака, директора ТОВ «Пьотінгер Україна», які інвестиційні настрої нині панують на ринку. Плановане кількахвилинне бліц-інтерв’ю непомітно переросло в більшу і глибшу розмову, яка мене дуже вразила. Сподіваюся, що й читач не залишиться байдужим.

Якість грубих кормів і гроші

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Будь-який продукт проходить певні стадії життєвого циклу. Спочатку його розвитком займаються ентузіасти. Коли ж продукт починає давати прибуток, ним хочуть займатись усі. З часом через найрізноманітніші причини ціна на продукт падає, обсяги прибутку скорочуються і на ньому заробляють лише ті, хто навчився ефективно його виготовляти. На якому ж етапі розвитку перебуває українське молоко?

Бути першим — це ризик, виклик і відповідальність

Ольга Зарицька

Незалежна Україна взяла курс на промислове виробництво молока на початку двохтисячних. Відправним пунктом багато хто вважає модельне господарство і молочну школу холдингу «Агро-Союз». Із часом нові технології почали приживатись на інших українських фермах. Поки одні методом проб і помилок поступально крок за кроком рухались уперед, другі розмірковували, будуватись чи реконструюватись і на кого рівнятись, — у новітню молочну історію стрімко ввірвалась Українська молочна компанія (УМК). Стартувавши з нуля у 2006-му, в 2010-му вона вже стала найбільшою молочною фермою в Україні та Європі: загальне поголів’я — 6,5 тисячі, з них 3580 корів, дві доїльні зали «паралель» 2×36, добове виробництво молока — 90 тонн, річний надій на корову більше 9000 кг. Це був зразок успішного перенесення й адаптації моделі промислової американської ферми в українські реалії. Українська молочна компанія і сьогодні в числі лідерів та новаторів, охоче ділиться з колегами по цеху своїми напрацюваннями, а десятий рік народження зустрічає у повсякденних виробничих турботах і в пошуку найкращих відповідей на виклики часу.

Персонал — ваш головний капітал

У кожному номері ми розповідаємо про найкращий міжнародний досвід. Цього разу ним поділиться незалежний консультант зі США Ліндел Вайтлок на прикладі молочнотоварної ферми Larson Acres. Упродовж багатьох років він супроводжує проект і переконаний, що ефективність ферми базується на двох речах — правильній кадровій політиці та успішному відтворенні. Ці питання висвітлюватимуться у двох матеріалах, і спочатку — ПЕРСОНАЛ.

Східноєвропейський молочний конгрес 2016

З 2 по 4 березня ц.р. в Києві відбувся Східноєвропейський молочний конгрес. Головна подія року в галузі молочного скотарства зібрала у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» менеджерів та спеціалістів провідних молочнотоварних підприємств, представників влади, комерційних компаній, молокопереробних підприємств, галузевих об’єднань, міжнародних організацій, фінансових установ та посольств. Участь у форумі взяли як вітчизняні, так і зарубіжні делегати, зокрема зі США, Франції, Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Італії, Фінляндії, Естонії, Польщі, Грузії, Сербії та Казахстану. Організаторами заходу виступили Асоціація виробників молока (АВМ), Всеукраїнська аграрна рада (ВАР) та агроконсалтингова компанія «Дикун» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства, Європейського банку реконструкції та розвитку і Продовольчої та сільськогосподарської продовольчої організації (ООН).

Годівля корів до та після отелення для кращого відтворення

Чого чекають від новотільної корови? Здорове теля, добре споживання корму й високу молочну продуктивність, і так хоча б п’ять лактацій. При цьому зазвичай не згадують про транзитний період, від якого все залежить. Що потрібно робити, аби мінімізувати розлади здоров’я у цей час і в подальшому отримати максимальну продуктивність, а також хороші показники відтворення, на Східноєвропейському молочному конгресі розповів лікар ветеринарної медицини, викладач Університету штату Іллінойс Філ Кардозо.

Теля на підстилці — молоко в цистерні

Як і обіцяли, ще одна порція інформації від Ліндела Вайтлока, і цього разу про програму відтворення на молочнотоварній фермі «Ларсон Ейкрез» (м. Евансвіль, штат Вісконсін). Завдяки їй мають високу молочну продуктивність та достатню кількість молодняка для ремонту власного стада і на продаж.

Бенчмаркінг у молочному бізнесі

Денис Сергієнко, Консультаційний центр АВМ

Можна управляти тільки тим, що можна виміряти.

Пітер Фердинанд Друкер

Моя власна історія з порівняльним економічним аналізом молочного виробництва почалась у 2013-му році, коли працював керівником сільськогосподарського підприємства. Мені було цікаво порівняти нашу ферму з іншою, яка, можливо, працює ефективніше. І це стосувалось не тільки операційних показників (приміром, надою), а й собівартості виробництва, рівня конверсії витрат на годівлю у виторг від молока тощо.

Нові виклики — нові рішення

Про те, яким видався для Асоціації виробників молока України (та й для молочної галузі загалом) минулий рік, на чому варто сконцентрувати увагу нині та в якому напрямку рухатись, розповідає ініціатор створення об’єднання Андрій Дикун.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»