Рубрики

Архів

Що таке премікс і з чим його їдять

Карина Оліхвер, маркетинг-менеджер заводу з виробництва преміксів NOVACORE (ТОВ «Інбел»)

Найдорожча стаття витрат на молочній фермі — годівля. Щоб вона була ефективною, надзвичайно важливо збалансувати раціон за вмістом поживних речовин залежно від потреб худоби і досягти його найкращої перетравлюваності й засвоюваності. Одним з інструментів, що допомагає це зробити, є премікс. Що це за продукт, як його правильно підібрати і як від його використання отримати найбільшу користь, читайте у статті.

Трактат про молочне скотарство. Породи

Юрій Сівов, керівник департаменту розвитку консультаційного центру АВМ

Продовження, початок у журналі «Молоко і ферма» №№ 2 (21) і 3 (22).

У зоологічному плані велика рогата худоба належить до підродини биків (Bovinae ), порожнисторогих. Крім звичайної рогатої худоби, до цієї підродини входять також буйволи, яки, лобасті бики і зубри. Всі вони є самостійними зоологічними родами. Перші три з них існують як у дикому, так і в одомашненому стані, зубри й бізони — тільки в дикому. Всі роди великої рогатої худоби походять від одного спільного предка роду Leptobos, який був поширений на півдні Азії та Європи приблизно півтора мільйона років тому. Від нього, під впливом різних чинників пристосувальної еволюції, виникли нові форми тварин, в тім числі й згадані вище роди підродини биків.

Солома як елемент незалежності

За матеріалами ТОВ «КЛААС Україна»

Нові технології в сільському господарстві, які в першу чергу спрямовані на збільшення продуктивності в рослинництві, ведуть до зростання попиту і цін на добрива та енергоресурси. За таких умов дедалі більше аграрних підприємств, орієнтованих на ефективність власної роботи, змушені раціональніше використовувати наявні ресурси. Значна частка цих ресурсів лежить у прямому розумінні просто під ногами — це пожнивні рештки та солома.

Якість грубого корму і собівартість молока

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Високі надої не завжди є показником ефективності й великих прибутків. В Україні середня собівартість літра молока становить 4,10-4,20 грн., а в деяких господарствах — 4,50. Проте є й такі, де вона дорівнює 3,5 гривні. При колишній закупівельній ціні у 5 гривень і вище на таку різницю можна було б заплющити очі. Нині ж літр молока купують по 3,80-4,20 гривні. Чому при схожих умовах утримання, однаковій кількості поголів’я, майже однакових надоях собівартість молока відрізняється в цілу гривню?

Час управляти персоналом: власникам та менеджерам на замітку

Думки власника та менеджера ферми кожного дня зайняті вирішенням низки завдань: здоров’я і комфорт корів, ветеринарні потреби, достатня кількість корму, обладнання, посівна, збирання врожаю тощо. У переліку повинно бути ще одне завдання: управління персоналом. Зазвичай серед перших йому місця немає. Добре, якщо воно взагалі потрапляє в той перелік. Виступ представника дорадчої служби Університету штату Мічиган (США) Філа Дарста змусив українських менеджерів ферм по-новому глянути на управління працівниками. Ми вирішили повернутися до результатів дослідження американських колег, щоб іще раз звернути увагу на проблеми, з якими ви можете зіткнутись або вже зіткнулись. Це надзвичайно важливо: вдосконалення управлінської стратегії підвищить продуктивність не тільки найманих працівників, а й господарства. В результаті ваша ферма стане бажаним місцем роботи для багатьох людей.

Секрети довголіття корів

Ольга Зарицька

Рентабельність і прибутковість виробництва молока тісно пов’язані з інтенсивним використанням корів. Чи асоціюється в нашій уяві інтенсивність із тривалістю? Напевне, що ні, але намагатися здолати прірву, що утворилась між цими двома поняттями, варто. Адже 70-80% вибракувань тварин передчасні й завдають чималих збитків. Продуктивне довголіття наших годувальниць залежить від багатьох факторів, тому односторонній підхід до проблеми не принесе результату. До речі, її вирішення не завжди потребує кардинальних змін у господарстві чи значних інвестицій. Дотримання простих постулатів, пов’язаних з умовами утримання і здоров’ям тварин, може цілком позитивно впливати на тривалість продуктивного використання молочних корів. На міжнародній конференції, яка відбулась у травні цього року в Санкт-Петербурзі, європейським поглядом на проблему поділилась директор департаменту досліджень у молочному виробництві компанії «ДеЛаваль» Шарлотта Халлен-Сандгрен.

Експорт у Європу. Готовність підприємств і досвід сусідів

Розмову вела Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Обговорення теми розширення ринків збуту українськими виробниками молочної продукції, схоже, переходить зі стадії абстрактних розмірковувань і стратегічних планів у стадію практичних дій. У всякому разі, кількість українських молокопереробних підприємств, які вже зараз заявили про бажання продавати свою продукцію в Європі, досить велика: 30.

Як події в Україні впливають на молочну торгівлю й розвиток галузі

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Трагічні події, що розгортаються в Україні та навколо неї, не можуть не впливати на економіку країни та інтенсивність її міжнародних торгових зв’язків. Протягом останніх років з різним ступенем активності, залежно від низки чинників, відбуваються так звані «сирні війни» між Росією та Україною. Ні для кого не секрет, що, крім питань якості та сертифікації, політика теж відіграє певну роль у відносинах сторін. І тепер, за нових обставин, у мережах експертів та операторів світової торгівлі молочними продуктами особливий інтерес викликає тема майбутніх торгових зв’язків між Україною та Російською Федерацією.

Приготування кукурудзяної пасти — альтернатива комбікормам і плющенню зерна

За матеріалами компанії «Прогресивні аграрні технології»

Під назвою «паста» зазвичай розуміють суміш із зернового борошна. Використання пресованої пасти набуло значного поширення, коли з’ясувалося, що при перемеленні зерна з качанів кукурудзи при нормальній вологості коефіцієнт калорійності отриманого корму на 10-15% більший, ніж комбікорму.

Сироватка в годівлі худоби

У консультаційний центр Асоціації виробників молока надійшов запит від фахівців ПАТ «Племзавод „Стєпной“» про використання сироватки в годівлі дійного стада. Консультанти у тісній співпраці зі своїми американськими колегами з Університету штату Вісконсін підготували відповідь на запит. З огляду на те, що кілька підприємств об’єднання мають власні потужності з переробки молока, отже, і його відходи — молочну сироватку, а загалом по Україні таких господарств є чимало, ми вирішили опублікувати інформацію в журналі «Молоко і ферма».

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»