Рубрики

Архів

Точне тваринництво на українських молочних фермах

Альона Антонова

Керувати молочною фермою, як і будь-яким виробництвом, — завдання непросте. Воно потребує постійного ретельного обліку та планування роботи, які забирають багато часу. Для оптимізації управлінських процесів на молочних фермах розроблено чимало сучасних інструментів, зокрема автоматизованих програм. Вони інтегруються з обладнанням і покликані зробити роботу фермера максимально простою та ефективною.

Шредледж: із чим його їсти?

Ольга Зарицька

Сита корова щедра на молоко. Недарма раціон і збалансування його інгредієнтів завжди в центрі уваги молочарів. Чільне місце тут належить грубим кормам. Зокрема — кукурудзяному силосу. Досліджувати те, як подрібнення зерен кукурудзи впливає на поживність і перетравлюваність силосу, почали ще два десятиріччя тому. І нині ні в кого навіть сумнівів немає, що це потрібно робити. Впродовж останніх кількох років дослідники спостерігали за довжиною часток подрібненої вегетативної частини рослини. Так винайшли шредледж. Нині ним дедалі більше цікавляться спеціалісти з годівлі, виробники молока та сільськогосподарської техніки як у нас, так і за кордоном. Давайте й ми ознайомимося з новою технологією ближче.

6 літрів – це дві повних трилітрових банки, або майже повне відро…

Вікторія Сова

Саме на стільки кожен середньостатистичний українець збільшив свою річну порцію молока. Таке зростання – перше за кілька останніх років. І сталося це не без зусиль АВМ. Яким чином до цього результату долучилася асоціація? Якими соціальними проектами та акціями? Які їх перші результати? Що в планах? Відповіді на всі ці запитання читайте нижче.

Молокопереробка. Між фермою та споживачем

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Наприкінці року логічно озирнутись і підбити деякі підсумки. Якщо глянути на цифри, українська молокопереробка, незважаючи на чутливість до будь-яких змін, демонструє непогані результати. У той же час статистика виробництва та споживання молочних продуктів певним чином відображає і проблеми. З одного боку, маємо зростання споживання молока і продуктів з нього на душу населення, з другого – високі закупівельні ціни на молоко і, відповідно, на молокопродукти.

Пивна дробина в раціоні худоби

Юрій Сівов, консультант КЦ АВМ

Відходи харчової промисловості використовують для годівлі худоби, щоб здешевити вартість раціонів, а також збільшити їх поживність. Деякі такі продукти є джерелом неперетравного в рубці протеїну. Інші можуть бути альтернативою грубим кормам і завдяки їх застосуванню можна збільшити в раціоні вміст клітковини. З огляду на унікальний поживний склад, відходи харчової промисловості, зокрема пивну дробину, широко використовують як інгредієнти для збалансованого раціону.

Роль захищених жирів у харчуванні дійного стада

Марія Ярошко, магістр МВА

Високопродуктивні корови дуже вибагливі до повноцінності годівлі, зокрема потребують вдосталь енергії. Найбільше вона їм потрібна наприкінці сухостійного періоду й упродовж першої третини лактації. Перші кілька місяців після отелення визначатимуть економічність усього виробництва. Забезпечення корів необхідною енергією за рахунок раціону дуже часто є недостатнім. І це позначається не тільки на молочній продуктивності, а й значно погіршує відтворення, що проявляється у нерегулярності статевих циклів, гіршій запліднюваності, триваліших сервіс-періодах тощо. Саме тому першочергове завдання — створити на підприємстві такі умови, щоб у цей час високопродуктивні тварини сповна реалізували свій генетичний потенціал і при цьому не втратили здоров’я.

Особливості молочного періоду

Сергій Филь, керівник департаменту зоотехнії КЦ АВМ

Чимало науковців неодноразово доводили: не тільки використання сперми найкращих бугаїв є передумовою успіху. Якщо тварин із найкращою генетикою вирощувати з порушенням технології, потенціал генотипу не реалізувати. Також практика свідчить, що дотримання всіх технологічних вимог навіть із невисокопорідною худобою все одно дає високі показники продуктивності. Нині вітчизняні тваринники широко практикують запліднювання корів спермою американських чи канадських плідників. Однак при цьому залишається «дрібниця»: навчитися вирощувати потенційно високопродуктивних тварин правильно.

Антикетозна програма

Олександр Овчаренко, керівник проекту ветеринарно-практичного консалтингу ,консультант із годівлі ТОВ «Домінанта Україна»

Кетоз молочних корів ― захворювання, що характеризується порушенням вуглеводно-жирового, білкового, енергетичного та мінерального обміну. Воно супроводжується накопиченням в організмі тварини кетонових тіл, дистрофічними змінами в печінці, серці, нирках, яєчниках, щитовидній та навколощитовидній залозах й гіпофізі надниркової системи, чим спричиняє великі збитки. Як вчасно діагностувати проблему та як діяти, щоби попередити хворобу чи полегшити перебіг захворювання? Про це читайте у статті.

Продукти переробки ріпаку в годівлі молочної худоби

Марія Ярошко, магістр МВА

Протеїнові компоненти раціону — найдорожчі, порівняно з усіма іншими. На закупівлю кормів, багатих на протеїн (таких як соєвий шріт чи кормові дріжджі), припадає левова частка витрат. Через це господарства зацікавлені замінити ці інгредієнти дешевшими, але такими, які негативно не позначаться на фізіології тварин. Виграшною альтернативою дорогим протеїновим компонентам раціону є продукти переробки ріпаку, зокрема макуха.

Новітні технології в молочному козівництві та вівчарстві

16 жовтня у київському готелі «Прем’єр-палац» відбулася міжнародна конференція, присвячена сучасним технологіям та менеджменту у молочному козівництві та вівчарстві. Вона зібрала і представників господарств, де вже доять кіз, і тих, хто тільки планує. А також експертів галузі, постачальників обладнання й генетики, аналітиків та економістів. Учасники конференції обмінялися досвідом та ідеями, обговорили стратегії розвитку цього напрямку молочного тваринництва. Генеральний спонсор події ― компанія «ДеЛаваль», світовий лідер із виробництва обладнання для молочних ферм.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»