Рубрики

Архів

Ідеальний дояр

Підготовлено на основі презентації представника ДП «ДеЛаваль» Едуарда Зігерта під час відкриття молочного комплексу в ПСП «Україна» (ГК «Ерідон») у с. Почуйки Попільнянського р-ну Житомирської обл.

7 липня 2015 року о 7-й годині ранку вперше на Житомирщині вимені корови торкнулась рука робота, а не доярки. Це відбулось на побудованій з нуля молочній фермі в ПСП «Україна». Її оснащено 8 станціями добровільного доїння (Voluntary Milking Station, VMS), які обслуговуватимуть 500 корів.

Курс на розвиток

Історія становлення молочного виробництва у СТОВ «Промінь» дуже типова для України. Починали у 2004-му із залишків колишньої радянської розкоші, про яку на той час нагадували лише 50 корів, що давали по 2 літри молока на добу. Та на фермі були люди, які не бажали здаватись, а керівництво зуміло розгледіти перспективність справи. Результатом багаторічної копіткої праці і правильного бізнес-підходу став молочний комплекс, де нині щодоби від 1300 дійних корів виробляють 45 тонн сировини найвищої якості.

ІІІ Всеукраїнський день молока

Цьогоріч його відсвяткували 16 серпня в Києві. Завдяки організаторам дійства — Асоціації виробників молока (АВМ) та соціальному проектові «Я люблю молоко» — парк «Співоче поле» на один день перетворився на справжню молочну країну. Понад 25 тисяч киян та гостей міста прийшли на фестиваль, аби підтримати гарну традицію.

Годівля і травлення ВРХ

Юрій Сівов, керівник департаменту розвитку КЦ АВМ

Людина, щоб задовольнити свої постійно зростаючі як кількісно, так і якісно потреби в продуктах тваринного походження, перейшла спочатку від мисливства до відгонно-пасовищного скотарства, а від нього — до промислового тваринництва. Ми вирощуємо, а потім споживаємо рибу, птицю, гризунів, плазунів, свиней, корів і багато іншого.

Молоко з кормів—2015: згодувати стільки ж — отримати більше

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Корова, що споживає 20 кг сухої речовини корму, може давати 24 кг молока за день, а може й 36 кг. Одні й ті ж 20 кг СР, але однакові вони лише на перший погляд. Ми вже чітко усвідомили у рослинництві, що добрива дуже різняться за вмістом діючої речовини і розчинністю. Те саме стосується кормів: молоко отримуємо не з кілограмів кормів, а з поживних речовин (протеїну й енергії) у них і перетравності. Чим відрізняються раціони з перетравністю 60% і 85%? Як, згодовуючи стільки ж корму, отримувати більше молока?

Кормозаготівля: нові технічні рішення і досвід

20–23 травня відбувся бізнес-тур українських аграріїв до Польщі та Білорусі, який організувала компанія «KUHN-Україна». Наша делегація взяла участь у масштабному дні поля й відвідала молочнотоварні ферми, збагатившись цінною інформацією, дізнавшись про найсвіжіші ноу-хау в кормозаготівлі, критично порівнявши власний досвід ведення молочної справи з зарубіжним.

Економіка виробництва молока знов на порядку денному

Криза змушує виробників молока ретельніше рахувати, аналізуючи кожну статтю витрат і шукаючи ту шпаринку, через яку «тікає» прибуток. Про те, яку методологію використовують австрійські фермери, розповідає співробітник науково-дослідного інституту Раумберг Гумпенштайн Йоганн Хойслер. Він добре розуміється на українських особливостях, адже неодноразово брав участь у семінарах і тренінгах з годівлі, консультував окремі господарства.

Відродження органіки: економіка внесення

Тарас Дегодюк, консультант з питань використання органічних добрив;

Сергій Бобик, менеджер з маркетингу, ТОВ «АГ-БАГ-Україна»

Той факт, що гній великої рогатої худоби є добривом, яке в змозі підвищити ефективність роботи сільськогосподарських підприємств та разом з іншою органікою скласти в майбутньому серйозну конкуренцію хімічним добривам, — заперечити складно. В попередньому номері журналу ми надали обґрунтовані розрахунки, які свідчать про доцільність застосування гною ВРХ як у спільнодії (разом із хімдобривами), так і при чисто органічній системі удобрення (в тому числі при компостуванні). Побачивши інтерес з боку аграріїв, ми вирішили заглибитись у тему органіки й розібратись у питанні витрат на переміщення гною від ферми до поля, способах його обробки та внесення в ґрунт — тобто в економіці внесення.

Комфортний мікроклімат для максимальної продуктивності

Валерій Тісейко, директор ТОВ «Агроклімат Україна»

Для будь-якого виробництва головним завданням є підвищення ефективності та продуктивності. Господарства, що доять 20 кг молока на добу на корову, прагнуть мати 24 кг, а ті, що вже досягли цієї межі, мріють про 30 кг. Одним із факторів, що впливає на продуктивність худоби, є мікроклімат.

Розставляємо акценти: комбайн, причіп- чи рулонний прес-підбирач

За інформацією ТОВ «Клаас Україна»

Для зменшення собівартості виробництва грубих кормів фахівці з кормозаготівлі радять сільгоспвиробникам вирощувати трави (злакові чи бобові) якомога ближче до місця закладки сінажу. А що робити, коли поля під кормовими культурами з різних причин розташовані на відстані 10 чи навіть 20 км? Однак і за таких умов є можливість заготовити сінаж з мінімальною собівартістю.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»