Рубрики

Архів

Денис Сергієнко: «Час, коли кожен бавиться у своїй пісочниці, минув»

Ціну на українське молоко визначає ринок. Кінцевий споживач за останній рік зубожів, у його гаманці порожньо. Втрачено ринки збуту в Криму, на Донбасі, в Росії. Експортні поставки до Південно-Східної Азії, яка могла б поглинути значну частину нашої молочної продукції, дуже мляві. Якщо немає передумов для росту ціни на молоко, то потрібно шукати резерви в собі. У цьому переконаний директор Консультаційного центру АВМ Денис Сергієнко. І навіть коли сьогодні обставини складаються так, що собівартість може перевищувати реалізаційну ціну, це не означає, що потрібно вирізати корів. Може, є сенс перекинути на тваринництво певні кошти з рослинництва. Бо втративши стадо сьогодні, завтра його не повернеш. А роки інвестицій у техніку й технології підуть у нікуди.

Відродження органіки: підстилковий гній

Тарас Дегодюк, консультант з питань використання органічних добривТОВ «АГ-БАГ-Україна»

Останні розрахунки економічної ефективності використання мінеральних добрив показали, що в зв’язку з ростом цін на продукцію хімічної промисловості їх застосування в господарствах стало менш вигідним, ніж було на початку минулого року. Така ситуація змушує аграріїв задатися питанням пошуку альтернативних джерел необхідного NPK. Одним з них є органічні добрива, на які останнім часом більшість підприємств, м’яко кажучи, не звертали уваги. Ясна річ, повна відмова від хімдобрив на сьогодні неможлива. Чи можна вважати органічні добрива рівнозначною альтернативою мінеральним? Їх застосування дасть можливість одержувати стабільні врожаї? Чи стануть органічні добрива поверненням року? Тож давайте з’ясуємо, які можливості відкриває перед нами застосування підстилкового гною великої рогатої худоби — найпоширенішого органічного добрива.

Концентровані корми

Валерія Пекін, аналітик аграрного ринку компанії «Фенікс Агро»

Пивна дробина

Основними чинниками, що визначають ціну пивної дробини на внутрішньому ринку, є переорієнтація продажу продукту на експорт та коливання національної валюти. Тон у ціноутворенні задають крупні гравці. Наприкінці квітня в Україні дробина коштувала 4600–5000 грн./т (EXW).

У фокусі якість грубого корму

Володимир Мірненко, ТОВ «Пьотінгер Україна»

Виробники не можуть впливати на закупівельну ціну молока, але контролювати його собівартість їм під силу. Навіть найкращі підприємства України мають резерви для зниження собівартості. Один із них — грубий корм. Попри те, що цей вид корму є одним з найдешевших джерел поживних речовин для корів, йому все ще не приділяють достатньої уваги. Підвищення якості грубого корму має величезний вплив на кінцевий баланс, і особливо це відчутно під час економічної скрути.

Сіно для телят: за і проти

Ольга Зарицька

На чому базуються наші рішення щодо того, як годувати телят молочного періоду? Результати багаторічних досліджень свідчать про те, що крім молока їм слід давати концентрати з великим умістом поживних речовин. Вважають, що таке поєднання є найкращим для інтенсивного росту телят і хорошого розвитку рубця. Однак існують очевидні факти, які вказують на користь від згодовування грубого корму. Особливості розвитку та поведінки телят допоможуть у цьому переконатись.

Підстилка з піску: важливі деталі

Ольга Зарицька

Вибір підстилки для корів — одне з найважливіших рішень, бо воно повинне відображати стиль менеджменту та цілі господарства. Пісок вважають золотим стандартом: він підвищує комфорт корів, збільшує тривалість відпочинку, убезпечує від захворювань вимені та кінцівок. Проте поряд із перевагами існує чимало труднощів, пов’язаних з використанням цього матеріалу.

Чим годуємо та як продаємо:вимоги європейського законодавства до кормів та яловичини

Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу агроконсалтингової компанії «Дикун»

Ми продовжуємо серію матеріалів про вимоги законодавства ЄС до ведення молочно-м’ясного бізнесу. Цього разу наша увага прикута до гігієни кормів, ідентифікації тварин та вимог до маркування яловичини.

Спільні інтереси об’єднують

Ольга Зарицька

Із попереднього матеріалу ми чимало дізналися про голштинів. А цілеспрямована племінна робота в США та Канаді зробила голштинську породу північноамериканської селекції відомою в усьому світі. Значну роль у цьому відіграли голштинські асоціації. Їхній досвід нині ретельно вивчають в Україні, адже сьогодні на порядку денному — організація ефективної роботи національної голштинської асоціації.

Заготівля грубих кормів: підсумки 2014-го

Сергій Филь, керівник департаменту технології виробництва молока КЦ АВМ

З року в рік у господарствах Асоціації виробників молока (АВМ) підвищується якість заготовлених грубих кормів. Це результат спільних зусиль фахівців господарств та консультаційного центру, вивчення найкращого досвіду, а також власних проб і помилок. Саме час проаналізувати, який грубий корм заготували для корів у 2014-му році.

На межі здорового глузду і фантастики

Олена Мельник

Цього разу ми дещо порушимо звичну для журналу структуру викладу інформації й одразу після інтерв’ю розмістимо ще два матеріали, в яких ітиметься про молочний тур до США. Нагадаємо, що він відбувся на початку грудня й був організований ФАО та ЄБРР. Поїздка була насичена цікавими зустрічами й корисною, а інколи й суперечливою, інформацією, наштовхнула на роздуми й породила чимало нових ідей. Сьогодні ми розповімо про технічні візити на святая святих для кожного українського виробника молочної сировини — ферми. А в наступних номерах поділимось враженнями од відвідин малих і великих кооперативних об’єднань американських молочарів, а також дослідних установ.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»