Рубрики

Архів

Заготівля високоякісних грубих кормів: важливі аспекти

За матеріалами ТОВ «КЛААС Україна»

Грубі корми повинні бути високоякісними, і це не ставить під сумнів жодне господарство. Втім, шляхи досягнення високої якості корму часто стають предметом дискусії між фахівцями різних виробничих напрямків та керівництвом господарства. На перший погляд, це цілком логічно, адже мотивація в агронома, інженера чи зооінженера суттєво відрізняється. Одного більше цікавить ціна, другого — вартість запчастин, а для третього пріоритетом є якнайбільша врожайність і кількість кормів у натуральному вираженні та ще й у перерахунку на гектар. Але що б не виросло на гектарі, молоко отримаємо тільки з того, що з’їсть корова.

Автоматизація в тренді

Населення планети з року в рік зростає, а водночас із цим і потреба в харчових продуктах. Тому й молочне виробництво не стоїть на місці — галузь постійно розвивається. Звісно, працювати треба ефективно, щоб мати прибуток. Якщо проаналізуємо основні етапи еволюції ефективності, то, напевне, одним із перших можна назвати механізацію. Тоді машини замінили трудомісткі процеси на виробництві. Наступним кроком стала автоматизація: розумні агрегати почали виконувати певні операції замість людини. Нині настав новий етап: автоматизовані системи не просто виконують запрограмовані функції, вони підказують людині, що й коли потрібно зробити.

Чесність у молочному бізнесі

Філ Дарст, старший консультант дорадчої служби університету штату Мічиган (США), учасник VII Всеукраїнського молочного конгресу

Які цінності є вашим орієнтиром у веденні бізнесу? Чесність одразу спадає на думку? Мені — так. Тому хочу поділитись деякими думками з цього приводу. Словник Вебстера дає таке визначення поняття: якість, що відображає одну з найважливіших вимог моральності; правдивість, принциповість, вірність узятим зобов’язанням, непідкупність. Слово «щирість» входить до переліку синонімів чесності. Коротко кажучи, чесність означає, що нема різниці між тим, що ви кажете, і тим, що робите.

Тест на зрілість галузі. Інтерв'ю із Андрієм Дикуном, заступником міністра аграрної політики та продовольства

В Україні вирує політична й економічна нестабільність. Не оминула вона й молочний сектор. До яких першочергових кроків вдається Міністерство аграрної політики та продовольства для стабілізації в галузі і що ставить за мету в нинішніх складних для всіх умовах — про це наша розмова з заступником міністра Андрієм Дикуном.

Вірусна діарея великої рогатої худоби

За матеріалами компанії IntervetInternational B.V.

Вірусна діарея великої рогатої худоби — одна з найпоширеніших хвороб на молочнотоварних фермах світу. Не оминула вона й українські господарства. Захворювання на вірусну діарею веде до значних економічних збитків. Повністю позбутися проблеми неможливо, але існує ціла низка заходів, які допоможуть знизити захворюваність тварин і, водночас, заощадити кошти. Пропонуємо читачам системний підхід до вирішення проблеми — від аналізу причин виникнення цієї хвороби й до розробки програми протидії їй.

Системи охолодження повітря в корівниках

Володимир Томов, керівник ЗАТ «Елтрон», Болгарія

Системи для підтримання мікроклімату в корівниках є однією з найбільш економічно доцільних інвестицій. Обладнання для вентилювання й охолодження повітря дає змогу отримувати постійні надої молока не тільки влітку, а й восени, оскільки зменшення продуктивності тварин через спеку спостерігається впродовж тривалого періоду.

Валерій Самофал: «Ми прагнемо створити чесні й прозорі правила гри на українському ветеринарному ринку»

Розмову вела Ольга Зарицька

Запитайте в першого стрічного, чи вірить він у чесний та порядний бізнес. У відповідь, скоріш за все, почуєте: «Ні!» Не тому, що надійних компаній на ринку немає, а тому, що охочих заробити швидко й у будь-який спосіб чимало. Найважче у такій ситуації новачкам, хоч би які благородні наміри вони мали. І гаслами та високими словами тут не обійдешся. Потрібні переконливі факти та задоволені клієнти. Про становлення, розвиток і успіхи ще зовсім молодої компанії «ДК ВЕТ» розповідає читачам журналу «Молоко і ферма» її директор Валерій Самофал. 

Роль підстилки в утриманні великої рогатої худоби

Марія Ярошко, магістр МВА

Багато молочних господарств України вже відмовилися від прив’язного утримання худоби або поступово переходять до вільного чи безприв’язного. Воно зустрічається переважно в двох видах: утримання в секціях на глибокій підстилці або в боксах. За таких умов тварини мають можливість вільно рухатися по приміщенню та на вигульних майданчиках. Це покращує їхнє здоров’я, а також дає можливість підвищити механізацію основних виробничих процесів у корівнику, як-то: доїння, прибирання, роздача кормів. Значно скорочуються енерговитрати і трудозатрати, та й тварини почуваються краще.

Яка різниця між силосним та зерновим гібридом?

Дмитро Ковальчук, продакт-спеціаліст компанії «КВС-Україна»

Вибираючи гібрид кукурудзи для вирощування, сучасні фермери все більше цікавляться їх призначенням — на зерно, силос чи і те й те. Як не припуститись помилки і правильно вибрати гібриди? Які їх особливості потрібно врахувати? Як наш вибір позначиться на рентабельності виробництва загалом? Спробуємо відповісти на ці питання.

Ціна питання

Степан Лихошерст, ветеринарний лікар, консультант КЦ АВМ із питань селекції та вирощування молодняка

Розведення худоби — відносно просте завдання. А найскладніше в тому, щоб воно залишалось простим.

Том Ласатер

Головною метою селекційно-племінної роботи на молочній фермі є збільшення виробництва молока й розвиток таких ознак, завдяки яким корови служитимуть довше й даватимуть більше молока. Звісно, чим більше ознак ми намагатимемось удосконалити, тим меншого генетичного прогресу зможемо досягти. Саме тому, в унісон із цитатою відомого американського селекціонера, більшість виробників молока обмежуються такими критеріями:

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»