Рубрики

Архів

Як виявляти фальсифікацію соєвої макухи

Володимир Ярошенко, консультант із виробництва кормів, викладач Уманського національного університету садівництва

Наталія Безпала , завідуюча лабораторією ТОВ «„Перше травня“ комбікормовий завод»

Соєва макуха є популярним в Україні білковим компонентом комбікормів, який дедалі частіше використовують у раціонах для різних тварин. Про користь цього продукту знають практично всі, хто займається тваринництвом і, зокрема, кормовиробництвом. Тому не варто робити розлогий вступ. Наголосимо лише на тому, що майже всі, хто розробляє рецепти кормів, «замовляють» згаданий складник через ідеальне співвідношення ціни та якості.

Рівняння з багатьма невідомими

Тваринництво — досить складна й специфічна справа. Передусім тому, що в ньому поєднуються три наріжні камені виробництва: людина, тварини й обладнання. Та є ще одна особливість. Це багатофакторний бізнес, що складається з чималої кількості змінних. Чи можна роботу молочної ферми, складного й багатофакторного виробництва, зробити прозорою і керованою? Про це наша розмова з Іваном Перовим, менеджером із систем управління фермою компанії «ДеЛаваль» (Росія).

Неплідність та стерильність телиць: економічні втрати

Володимир Мальований, лікар ветеринарної медицини ТОВ «Генус Україна» (підрозділ ABS Global в Україні)

Нині українські молочарі шукають телиць та нетелей для поповнення нових і реконструйованих ферм як в Україні, так і за кордоном. Перевагу віддають «іноземкам». Чому? Кажуть, що продуктивність у них вища, ніж у місцевих. Можливо, вони генетично кращі, але найголовніше ― це правильно вирощений молодняк.

Майбутнє — в об’єднанні!

Юрій Кравчук, координатор консультаційного центру АВМ

Ось і промайнув ще один рік діяльності Асоціації виробників молока України. Рік стрімкого зростання, вирішення поставлених завдань та досягнення вагомих здобутків. Уже четвертий рік асоціація на добровільних засадах об’єднує прогресивних виробників молока з усієї країни, а її вплив, масштаб діяльності та значимість отриманих результатів доводить, що АВМ — це не якийсь клуб чи дрібний кооператив, а дієве громадське об’єднання.

Зовсім інша філософія

Тетяна Антоненко, International Dairy Magazine

Ми вже давно живемо в часи, які можна назвати «періодом індустріального забезпечення людей харчовими продуктами». З одного боку, зрозуміло, що на тлі прогнозованої міжнародними аналітиками харчової кризи саме індустріальний підхід може вирішити проблему нестачі їжі. З другого ― дедалі потужнішою стає пропаганда споживання і, відповідно, виробництва харчів із якомога меншим втручанням цієї самої «індустріалізації» як під час виробництва, так в процесі переробки. Слід відзначити, що повернення до «доіндустріальних» методів вирощування і/або відгодівлі всього, що потім стає їжею, найбурхливіше проявляється саме в країнах із високотехнологічним сільським господарством та харчовою промисловістю.

Дешево й... ефективно

У нашому журналі № 3 за червень 2012-го року ми розповідали про ТОВ «Вітчизна», що на Сумщині, та його власника й керівника Сергія Чижика. Зокрема про те, як 2005-го він придбав у селі Шпотівка (Конотопський район) занедбане господарство, де утримувалося 300 корів. За сім із невеликим років новий господар і його команда створили на цьому місці сучасне успішне господарство, збудувавши всю інфраструктуру практично з нуля. На початку цього року журнал «Молоко і ферма» знову відвідав господарство у Шпотівці, щоб переконатися: ефективну інфраструктуру можна створити без шалених інвестицій, а «дешево» не означає «погано». Саме такою ідеологією керувались у «Вітчизні», будуючи фідлоти — майданчики для утримання телиць.

Готуй сани влітку, а систему охолодження взимку

Клімат Середнього Заходу Сполучених Штатів Америки майже такий, як у низці наших регіонів, а виробництво молока впродовж року дуже нагадує наші реалії. Тобто, шість місяців, із листопада по квітень, дійні корови мають найвищу продуктивність. Травень і жовтень можна назвати перехідним періодом, коли надої можуть бути дещо нижчі. А чотири місяці — із червня по вересень — спека сягає свого апогею, й надої падають.

Годівля тільних сухостійних корів та нетелей

Павло Паламарчук, співробітник консультаційного центру Асоціації виробників молока України

Одержання високих надоїв, добре розвинутого приплоду, збереження здоров’я та відтворної здатності корів ― усе це залежить від організації їх годівлі в сухостійний період. Незважаючи на відносно коротку тривалість (45-60 днів), сухостійний період дуже важливий.

Технологія повного змішаного раціону

Віктор Сич, кандидат технічних наук, директор ТОВ «КУН-Україна»

Як ми й обіцяли в попередній статті про вибір кормозмішувача, цього разу розглянемо, наскільки необхідно годувати велику рогату худобу повним змішаним раціоном (ПЗР), як його приготувати й перевірити якість, а також його вплив на молочну та м’ясну продуктивність тварин.

Роль різних видів клітковини під час годівлі молочної худоби

Марія Ярошко, магістр МВА, співробітник НімАЦ

Реалізація потенціалу продуктивності жуйних тварин значною мірою залежить від створення таких умов годівлі, які б відповідали їхнім фізіологічним потребам. При цьому підвищення якості кормів покликане збільшити кількість і якість отриманої продукції (молока, м’яса) та зменшити її собівартість.

Пошук

MilkUA.info
PigUA.info
Журнал «Прибуткове свинарство»